Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Oer-Hollands en een beetje chique

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Oer-Hollands en een beetje chique

6 minuten leestijd Arcering uitzetten

Met kaas of zonder kaas, gegrild of in de pan verwarmd. Tostis zijn hip. Ze worden genoemd in het rijtje van de foodtrends van 2017 en in steden verschijnen lunchrooms die alleen maar tostis verkopen. Wat is het geheim achter deze trend en hoeveel variatie is er eigenlijk mogelijk? Een ode aan het tosti-ijzer.

Eigenlijk is de trend in mijn eigen leven al veel eerder begonnen dan in 2017. In mijn puberteit maakte het tosti-ijzer overuren. Na een lange fietstocht van school naar huis was het zaak om je rammelende maag zo snel mogelijk te stillen. En dan bood het tosti-ijzer uitkomst. Twee boterhammen, een plak kaas, een plak ham en klaar was de tosti. Een kind kan de was doen. En moeder ondertussen blij dat je nog brood en kaas at. Goede herinneringen zijn dat.

Gouden oude

Hij is nog niet zo heel oud, de tosti. In 1963 dook het woord voor het eerst in Nederland op. De Leeuwarder Courant legde uit dat dit de Italiaanse benaming is „voor een sandwich van geroosterd brood.” Steeds vaker zag je de tosti daarna in advertenties van eetgelegenheden. Meestal ging het dan om de traditionele ham-kaastosti. Dat is nou eenmaal een gouden oude. Maar nu is de tosti er dus in allerlei nieuwe jasjes, en niet alleen in het leven van pubers. Heel Nederland pakt een boterhammetje mee. Via de Tosticlub of de Tostihut, de Tostibar, Happy Tosti of Tosti World. Lunchrooms worden het genoemd. Dan wordt die oer-Hollandse tosti toch een beetje chique.

Hoe kan het dat een basisgerecht, bestaande uit twee boterhammen en beleg, een ware voedselhype wordt? Een typisch Hollands antwoord is daar zo op te geven: je hoeft geen culinair kok te zijn om hem zelf te maken en hij is vooral goedkoop op de lunchkaart.

Marc van Hooijdonk, directeur-eigenaar van Tosti World, heeft er meer gedachten over. „Als je naar de voedselmarkt in het algemeen kijkt, dan zie je dat het om de paar jaar verandert wat het populaire lunchgerecht is. We hebben jaren de hamburger gehad, maar die kennen we nu wel. Los daarvan is de tosti wellicht ook een tegenreactie op de extreem gezonde hypes rond superfood en e-nummers. De keus is dit jaar in ieder geval op de tosti gevallen en dat is niet vreemd. De tosti kennen we allemaal en er is eindeloos mee te variëren. Je kunt hem gezond of zoet, vegetarisch of biologisch maken. En dat past helemaal in deze tijd. Consumenten willen variatie en goede smaak en dat heeft dit product.”

Experimenteren

Dat er inderdaad een rijke variatie aan tostismaken bestaat, bewijst voedselblogger Leonie ter Veld. Ze noemt zichzelf de tostikoningin van Nederland. En eerlijk is eerlijk, haar blog ”Gewoon wat een studentje ’s avonds eet” laat je verbazen. Iedere vrijdag probeert Leonie een nieuwe tosti uit, en ze zijn bijzonder: tosti’s met asperges en parmaham, met zoete aardappel en bosui, met blauwe muisjes en witte chocoladepasta of met bitterballen en mosterd. Geen vreemde combinaties aan ingrediënten, maar wel verrassend om die tussen twee boterhammen te grillen in het tosti-ijzer.

Het idee achter de tosti is volgens Leonie heel eenvoudig. „Eigenlijk kun je gewoon alles tussen een broodje stoppen wat je maar lekker vindt. Dus bedenk wat ingrediënten en stop je toast in het tosti-ijzer.” De bruine of witte boterhammen van de tosti moeten het soms overigens ook ontgelden op de blog van Leonie. Dan experimenteert ze met een wrap, twee sneetjes suikerbrood of twee plakken cake. Het valt niet allemaal even lekker uit, maar dat is het risico van het vak. De wrap is een blijvertje, maar de cake is geen succes. En het suikerbrood zorgt voor een mierzoete tosti. Alleen voor zoetekauwen.

Tosti-ijzer

Tijd om zelf aan de slag te gaan. Hoe gemakkelijk is het om een culinaire tosti te maken? Eigenlijk kan er niets fout gaan, houd ik mijzelf voor. Het tosti-ijzer doet het echte werk. En toch is de praktijk weerbarstig. De ingrediënten gaan nog wel. Ik besluit veilig te beginnen en kies voor een Italiaanse tosti: pesto als basis, met daarop tomaat, mozorella en basilicum. Dat ziet er heel goed uit. Maar dan krijgt het tosti-ijzer zo zijn grillen. Het wil niet sluiten met zo’n dik belegde boterham. Er is veel gepruts en nog meer gewicht nodig om dat te verhelpen. En dan begint het broodje te lekken: daar gaat de pesto, de tomatensap en de mozzarella. Langzaam zie ik de smaak uit mijn tosti druipen. Ik denk nog maar even niet aan de schoonmaak van straks.

Marc van Hooijdonk van Tosti-world moet erom lachen. „Voor goede tosti’s heb je goede apparatuur nodig. En die heeft niet iedereen in huis. Daarom zijn tosti’s buiten de deur zo lekker. Je kunt het beste een apparaat voor contactgrillen aanschaffen. Daarmee behoud je de volle smaak van je tosti.” Receptensites hebben nog meer creatieve vervangers voor het druipende tostiapparaat. Kantel je broodrooster en schuif je broodje er voorzichtig in. Of zet je broodje tussen twee voorverwarmde pannen op het vuur. De grill van je oven of een pan met een deksel zijn ook toereikend.

Calorieën

De Italiaanse, zelfgemaakte tosti levert overigens nog een belangrijk inzicht op. In een handomdraai heb je de smaak van een echt Italiaanse pizza in je mond. Zonder hete oven en zonder lange wachttijd. Dat is natuurlijk wat Leonie probeert te vertellen op haar blog. Een tosti is lekker omdat de boterham een zachte basis is die de ingrediënten volledig tot zijn recht laat komen.

En toch hoeft niet iedere tosti een culinair hoogstandje te zijn, geeft Marc van Hooijdonk aan. „In onze winkels staan er 26 verschillende tosti’s op de kaart, maar de tosti ham-kaas blijft uiteindelijk de meest verkochte soort. Men wil graag wat anders, maar uiteindelijk komt het gros van de mensen toch weer terug bij de oude, vertrouwde tosti.”

Nog één bezwaar tegen de tosti moet uit de weg geruimd worden. De tosti zou ongezonder zijn dan een gewone boterham met ham en kaas, omdat de kaas op de tosti gesmolten is. Deze denksprong is best te begrijpen, want gesmolten kaas ziet er niet bepaalt mager uit. Toch zitten er evenveel calorieën in plakken kaas als in gesmolten kaas. Natuurlijk is er van een tosti wel een ongezonde hap te maken. Een variant met wit brood en veel saus is minder aan te raden dan een tosti van bruin brood met groente- of fruitbeleg. Maar in de basis is een tosti niet ongezonder dan dezelfde boterham in de koude variant. En daarom mag deze voedselhype nog lang duren.


Zoete krententosti

Ingrediënten:
* 2 sneetjes krenten- of rozijnenbrood * 2 el verse roomkaas * 4 tl vloeibare honing * 1/2 banaan, in plakjes

 

Bereiden:
Bestrijk de sneetjes rozijnenbrood met verse roomkaas en druppel over elk sneetje 2 tl vloeibare honing.
Verdeel de plakjes banaan over 1 sneetje.
Leg het andere sneetje erop, met de besmeerde kant naar beneden.
Bak de tosti bruin en snijdt hem schuin doormidden.

Bron: www.lunchroom.nl


Gezonde tosti kipfilet-avocado

Ingrediënten:
* 2 bruine boterhammen * 2 kipfiletplakjes of restjes gebakken kipfilet * Deel van een avocado in plakjes * 5 zachte zongedroogde tomaatjes * pesto

Bereiden:
Besmeer de boterhammen met pesto en beleg één snee met de kipfiletplakjes of partjes gebakken kipfilet.
Verdeel avocadoplakjes over de kipfilet (hoeveelheid naar eigen smaak).
Eindig met de zongedroogde tomaatjes.
Leg de tweede boterham met de besmeerde kant naar beneden op de tosti.
Bak de tosti bruin en snijdt hem schuin doormidden.

Bron: www.culy.nl

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 oktober 2017

Terdege | 108 Pagina's

Oer-Hollands en een beetje chique

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 oktober 2017

Terdege | 108 Pagina's