+ Meer informatie

Verkeerde hulp

1 minuut leestijd

NAIROBI — De miljarden die de afgelopen tien jaar aan ontwikkelingshulp zijn besteed hebben de honger en armoede in de wereld eerder doen toe- dan afnemen, aldus dr. Lee Talbot, directeur-generaal van de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (lUCN). Hoofdoorzaak van het falen van de meeste hulpprogramma's is dat zij meestal gericht zijn op een bepaald project - de aanleg van een dam of het opbouwen van een veestapel - en geen rekening houden met de natuurlijke omgeving.

„Ik zeg niet dat technische hulp slecht is, ik zeg alleen dat verkeerde technische hulp slecht is", aldus Talbot. „De afgelopen tien jaar heeft de wereld miljarden uitgegeven aan ontwikkeling. Desondanks lijden thans meer mensen honger en armoede dan tien jaar geleden en is er steeds minder land beschikbaar om in cultuur te worden gebracht vanwege een uit milieuoogpunt ongezonde ontwikkeling".

Talbot, die in Nairobi een vergadering van de milieuorganisatie van de Verenigde Naties (UNEP) bijwoont, noemt wat in de Oostafrikaanse Sahel is gebeurd een treffend voorbeeld van rampzalige ontwikkelingshulp. „De plaatsen die de afgelopen 20 jaar in Oost-Afrika het zwaarst door de droogte zijn getroffen, zijn precies de plaatsen die de meeste overzeese ^hulp voor terreinbeheer hebben gehad. De meeste hulporganisaties geven nu toe dat het 't ontwikkelingsstreven is geweest, dat aan de ernstige gevolgen van de Sahel-droogte van 1972 heeft bijgedragen. Men voerde het aantal inwoners en de veestapel op tot het maximum dat het land in de natte jaren kon hebben. Maar toen de droge jaren aanbraken, was er geen enkele veiligheidsmarge meer, dus ontstond er eencatastrofe".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.