+ Meer informatie

Politiepet moet af op 'zondag'

4 minuten leestijd

Het politiebureau in Geldermalsen zit dicht, de telefoon wordt niet opgenomen. Op de voordeur een briefje met het vriendelijke verzoek voor aangiften morgen terug te komen. De politie geeft een dagje niet thuis. Maar doet dat met tegenzin.

In vier politieregio's werd vandaag een werkonderbreking gehouden. Aan dat eufemisme voor staken wordt vastgehouden sinds de rechter begin jaren tachtig bepaalde dat de dienders niet mogen staken. En eigenlijk doen ze het ook niet, menen de politiebonden. De noodhulp is gegarandeerd en bij calamiteiten komen de zwaailichten heus wel.

In de kantine van het politiebureau in Tiel leggen agenten een kaartje. De krant hebben ze al gelezen, de vakbondsinformatie kennen ze van buiten. De sfeer is mat. Aan een tafel bij de ingang van de kantine kunnen de stakende agenten zich laten inschrijven. ,,Stickertje voor de kinderen?" Het plakplaatje showt Dijkstal, volgens menig politieman een minister die rijp is voor een forse bekeuring.

Inwoners van Tiel konden vandaag gewoon aangifte doen van diefstal, het bureau was tot vijf uur open. Naast "32 tips voor een onbezorgde vakantie" kon de bezoeker van het bureau een geel foldertje krijgen waarin staat waarom de politie ,,in lichterlaaie" staat. Op straat reden de surveillancewagens hun rondjes. Alles leek normaal. Als op een doordeweekse donderdag.

Toch niet helemaal. Niemand van de stakende agenten in de kantine heeft een politiepet bij zich. De Walther P-5 is afgelegd, evenals de wapenstok en de handboeien. Dat heeft de korpsleiding geëist. De pet moet af op zondag.

Vechtpartij

,,We draaien vandaag zondagsdienst, maar met een normale surveillance", vertelt actieleider Ben Donkers. ,,Op zondagmorgen rijdt in dit gebied van de regiopolitie Gelderland-Zuid maar één politiewagen. Het gebied omvat de plaatsen Culemborg, Geldermalsen, Zaltbommel en Tiel". Nu is Donkers blij dat er wat meer collega's op de weg zijn. ,,Vanmorgen hadden we een massale vechtpartij hier in Tiel. Daar kun je niet alleen op af".

De werkonderbreking is niet gericht op het publiek maar meer op de politiek. ,,Je kunt niet drie weken lang ludiek blijven doen. Dat mist op een gegeven moment doel. Als je snert blijft uitdelen heeft dat op den lange duur geen effect meer", aldus Donkers. ,,Van onze acties mag de burger nu niet de dupe worden".

Minister Dijkstal heeft de gordiaanse knoop in het cao-conflict (dat lijkt vast te zitten op de toeslag voor onregelmatige uren) voorgehouden aan de commissie-Albeda. Volgens Donkers komt de commissie op 11 december bij elkaar en ligt er drie dagen later een uitspraak op tafel. ,,In die tijd kunnen we altijd nog gaan pieken. Zeven uur plat. Of 24 uur".

Zaad

Groepschef G. van Tuyl (49) van bureau Geldermalsen is vanmorgen met zijn mensen naar Tiel gekomen. Het bureau in het fruitdorp zit dicht, de telefoon is doorgeschakeld naar de meldkamer in Nijmegen. Van Tuyl voelt zich, hij zegt het eerlijk, een beetje onwennig. ,,Het zit ons niet in het bloed om zo maar stil te gaan zitten. Maar er is bijna geen andere mogelijkheid om aan Dijkstal te laten weten dat zijn voorstel niet kan".

De motivatie van de politieman wordt door de houding van de politiek ondergraven, vindt Van Tuyl. ,,Mijn moeder zei altijd: Slaan lost niets op. Je slaat het zaad eruit en houdt zemel over. De politie in Nederland wordt net zo lang gedorst tot de zemel over is".

De groepschef uit Geldermalsen heeft met tegenzin vandaag zijn werk neergelegd. ,,Er liggen vijftien onderzoeken op de plank. Die moeten afgewerkt. Voor de reorganisatie van de politie hadden we dik zestig man. Nu nog maar 37. De overheid profiteert van onze wil om te werken, werken en nog eens werken. De politieman wint het wat dat betreft verreweg van elastiek".

Van Tuyl pakt nog maar een kop koffie. Loopt wat door de kantine. Hij moet het staken nog tot drie uur volhouden. En dan? ,,Hard aan het werk", lacht hij. ,,Er moeten zeshonderd enveloppen de deur uit in het kader van een preventieproject in Geldermalsen. We gaan ze zelf rondbrengen. Als een ander het moet doen, kost het alleen maar geld".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.