+ Meer informatie

Alleen serieuze partijen doen mee

Kiesraad in advies aan Wie^eB

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De kiesraad wil niet-serieuze politieke partijen of groeperingen weren. In een advies aan minister Wiegel (Binnenlandse zaken) over aanpassing van de kieswet zegt de raad dat partijen die zich willen laten registreren zouden moeten kunnen aantonen dat zij bij notariële akte zijn opgericht.

26inei

verkiezingen

In 1977 stonden bij de kiesraad ze-' ventig politieke groeperingen geregis-J treerd, terwijl er maar twintig daadwerkelijk aan de verkiezingen deelnamen. In de loop der jaren heeft de kies- "i raad meer dan tweehonderd partijen:. geregistreerd, waarvan slechts een deel' ook een lijst indiende. „Hieruit moge.blijken", aldus de kiesraad, „dat vele? van de ingediende registratieverzoeken > afkomstig zijn van groeperingen die al-1 thans de' indruk wekken niet serieus te ?

Een"'iTlihderhBid van de kiesraad» vindt de eis van een notariële akte niet,> ver genoeg gaan. Deze minderheid mee- 3 nt dat een verplichte borgsom, te stor- ' ten bij registratie en te verbeuren 'als f men geen kandidatenlijst indient, een veel betere weg zou zijn. «

Grauwsluier

Volgens het CDA-tweede-kamerlid Deetman is D'66 negatief ingesteld tegenover de onderwijsvrijheid. Een stem op die partij is een stem tegen herkenbaar en veelkleurig onderwijs, zei Deetman dinsdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Veenendaal.

Op allerlei niveau's is de houding van D'66 negatief tegenover de verscheidenheid van de samenleving. Deze houding is merkbaar vooral tegenover de organisaties en activiteiten op levensbeschouwelijke grondslag. Alsof die!; voor onze samenleving zo vruchtbare ji ontwikkelingen een weeffout zijn uit het verleden, aldus Deetman. D'66 wils alleen de negatieve benadering versterSjjj:. ken. Een stem op D'66 verschraalt hëlT j onderwijs.. Het schaadt de veelkleurigSJ beid. het verarmt en versmalt. D'66 is:? een grauwsluier. Het bijzonder onder-"*' wijs en allen die daar de waarde van irSzien, moeten dat besef krachtig uitdi*a«i gen", meent Deetman. sïf

„Afhankelijk van de vraag waar en^^ wanneer Terlouw op zijn coalitieplan-Tj nen na 26 mei sabbelt, verschieten deze als een toverbal van kleur". Dit zei DS'70-lijsttrekker Ruud Nijhof dinsdagavond op een verkiezingsbijeenkomst in Amersfoort, "^S! „In het heetst van de strijd worden al-^'i Ie partijen geconfronteerd met de on-'* duidelijkheid van D'66. De partij wordtiai' er aldus in het oog van de kiezer niet ge- ,. loofwaardiger op. De toverbal van D'66 | verschiet telken male van kleur en ' wordt zo iedere keer kleiner.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.