+ Meer informatie

Rellen in Jeruzalem bij begrafenis Kahane

Volgelingen bestoken Palestijnen

2 minuten leestijd

JERUZALEM — In Jeruzalem zijn gisteren tijdens de begrafenis van de maandag in New York door een Arabier vermoorde rechtse rabbijn Meir Kahane rellen uitgebroken. Zo'n 18.000 Israëliërs vormden een stoet achter de kist van Kahane. Velen maakten zich los uit de stoet, gooiden winkelruiten in en vielen Palestijnen aan.

De politie deelde naderhand mee dat bij de ongeregeldheden minstens vier Palestijnen en twee politiefunctionarissen gewond waren geraakt. Ziekenhuiswoordvoerders zeiden dat twee Palestijnen steekwonden hadden opgelopen. De Israëlische radio meldde dat een groot aantal Palestijnen was afgetuigd.

De rellen deden zich voor in een winkelwijk in West-Jeruzalem. Volgelingen van Kahane gingen van winkel tot winkel, vroegen de eigenaars of ze Palestijnen in dienst hadden en gooiden, als dat het geval bleek, de ramen in. Een doodsbange Palestijn werd achterna gezeten door deelnemers aan de stoet, die riepen "Dood aan de terroristen". Volgens de politie raakten sommige Palestijnen die langs de begrafenisroute werden aangevallen, gewond.

Politieke moorden

Volgelingen van de vermoorde rabbijn probeerden een ambulance tegen te houden, die een Palestijn kwam ophalen die door zo'n 150 relschoppers was aangevallen en in elkaar geslagen in de buurt van het kerkhof waar Kahane werd begraven. Een politieman die de weg voor de ambulance wilde vrijmaken, werd door de menigte aangevallen en raakte daarbij zwaargewond.

De stoet werd voor het grootste deel gevormd door mannen die gele T-shirts droegen van de door Kahane opgerichte Kach-beweging en orthodox-joodse mannen in zwarte jassen. In spreekkoren werden leuzen geroepen als "Dood aan de Palestijnen" eji "Dood aan Arafat". ""•"'',, In Israël bestaat de vrees dat de' moord op Kahane een hele reeks politieke moorden tot gevolg zal hebben. De Palestijnse leider Faisal Hoeseini zei dinsdag dat hij telefonisch met de dood was bedreigd.

Egypte heeft gisteren ontkend dat de man die wordt verdacht van de moord op Kahane van Egyptische afkomst is. Volgens de politie van New York is de verdachte, de 35-jarige elSayyid A. Nosair. geboren in Port Said, emigreerde hij in 1981 uit Egypte naar de Verenigde Staten en werd hij vorig jaar Amerikaans staatsburger. De Egyptische autoriteiten zeggen dat in de geboortenregisters in Port Said niemand met die naam te vinden is van wie bekend is dat hij naar de VS is geëmigreerd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.