+ Meer informatie

Veel jongeren tobben over hun toekomst

Opvallende uitslag GGD-enquête RMam

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) — Veel veertien- en vijftienjarigen in Rotterdam en omgeving hebben psycho-sociale moeilijkheden. Een op de vijf meisjes en een op de zes jongens worstelt dag en nacht met een probleem. De scholieren liggen vooral wakker van de zorg om hun toekomst. Verder maken ze zich druk om de school, zichzelf, vrienden, thuis en seksualiteit.

Dit blijkt uit een gezondheidsenquête die de Rotterdamse GGD eind vorig jaar heeft gehouden onder 3000 leerlingen van derde klassen van lbo, mavo, havo en vwo. Uit het onderzoek blijkt dat in 1990 veel leerlingen een ongeluk hebben gehad. Een groot aantal jongens kreeg een verkeersongeluk of raakte gewond bij een vechtpartij. Ruim een kwart van de meisjes en een derde van de jongens liep een sportblessure op.

Een op de drie ondervraagden drinkt wel eens alcohol en een op de vijf rookt: 4 procent van de leerlingen, meer jongens dan meisjes, gebruikt wel eens hasj of marihuana.

Onder de jongeren met problemen komen relatief veel leerlingen van lbo. mavo en scholieren van niet-Nederlandse afkomst voor. Lbo'ers roken en gokken vaker dan hun leeftijdgenoten op andere scholen.

Spreekuren

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten beveelt de GGD alle scholen aan ..open spreekuren" te houden, die leerlingen gemakkelijk kunnen bezoeken. Verpleegkundigen zouden moeten bijdragen aan de vroege signalermg van ernstige psycho-sociale problemen, door regelmatig overleg te voeren met de docenten. Samen met de leerlingbegeleiders op de scholen moet voor ernstige gevallen een ..vangnet jeugdhulpverlening" worden opgezet, aldus de GGD.

Het onderzoek was bedoeld om na te gaan of er op het gebied van de gezondheid, het gebruik van gezondheidszorg en de leefwijze verschillen zijn tussen jongens en meisjes in de derde klas van het voortgezet onderwijs, tussen schooltypen en tussen Rotterdam en de zogenoemde schilgemeenten. Voor veertien- en vijftienjarigen werd gekozen omdat zij grote veranderingen doormaken, die gevolgen kunnen hebben voor gezondheid en welzijn.

De GGD concludeert dat in het algemeen geldt: Hoe hoger het schoolniveau, hoe meer leerlingen hun gezondheid belangrijk vinden. Meer meisjes zeggen problemen te hebben, meer jongens gebruiken verdovende middelen. Ook is gebleken dat Rotterdamse leerlingen minder gezond leven dan hun leeftijdgenoten in de omliggende gemeenten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.