+ Meer informatie

Hoger onderwijs ziet voorstel Ritzen zitten

Studenten blijven tegen verhoging collegegeld

2 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het voorstel van minister Ritzen om de gewraakte verhoging van het collegegeld met duizend gulden te beperken tot de helft is acceptabel voor de hogescholen en universiteiten.

Officieel wilden de verenigingen van universiteiten en hogescholen, de VSNU en de HBO-Raad, gisteren nog niet bevestigen dat ze kunnen leven met het voorstel. Vandaag moesten ze daarover nog met de bewindsman overleggen. Volgens betrouwbare bronnen geven ze echter wel het groene licht. De studentenorganisaties LSVb en ISO blijven tegen een verhoging van het collegegeld, maar gaan wel akkoord met afspraken over verbetering van het onderwijs.

Veel te veel

Minister Ritzen heeft het financiële gedeelte van het oorspronkelijke plan dat hij op 9 december presenteerde aangepast. De lagere collegegeldverhoging heeft onder meer tot gevolg dat de bewindsman ruim 70 miljoen gulden extra nodig heeft. Ritzen wilde gisteren desgevraagd nog niet aangeven waar hij dat geld vandaan haalt. Universiteiten zijn in elk geval bereid ruim 20 miljoen gulden bij te dragen.

Het kabinet vergaderde vandaag over het voorstel van Ritzen. Daarna zou nog het overleg plaatshebben tussen de PvdA-bewindsman en de VSNU en de HBO-Raad. De studentenvakbonden blijven bij hun standpunt dat de collegegelden höe dan ook niet omhoog mogen. Ze sluiten wel een akkoord met Ritzen en de instellingen over verbetering van kwaliteit van het hoger onderwijs.

Die afspraken over verbetering van studieprogramma’s en onderwijs was een voorwaarde die de regeringsfracties van PvdA, VVD en D66 in de Tweede Kamer nadrukkelijk verbonden aan een verhoging van het collegegeld. De paarse partijen vonden de vooigestelde 1000 gulden echter veel te veel en verzochten Ritzen enige weken terug opnieuw te overleggen over mogelijke alternatieven.

Fonds

De studentenorganisaties LSVb en ISO hebben de afgelopen week met Ritzen, de VSNU en de HBO-Raad overlegd over die verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Dat leidde tot afspraken over onder meer de invoering van een zogenoemd onderwijscontract, waarin instellingen en studenten hun verplichtingen vastleggen en een personeelsbeleid dat meer op de onderwijskundige kwaliteiten van docenten is gericht.

Ook moeten alle instellingen in de toekomst een fonds hebben dat studenten die het recht op studiefinanciering hebben verspeeld in staat stelt om hun studie af te maken. Een deel van de afspraken zal nader worden uitgewerkt door een commissie, waarin ministerie, universiteiten, hogescholen en de studenten in vertegenwoordigd zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.