+ Meer informatie

Een heel ander interieur met behang en verf

4 minuten leestijd

Vakantie houden buiten het eigen huis heeft verschillende voordelen. In een andere omgeving wordt u niet meer bepaald door de dingen die u eigenlijk zou moeten doen. U kunt beter uitrusten en meer energie opdoen. Ook in een ander opzicht is het een voordeel u kijkt thuisgekomen weer heel anders tegende dingen aan. Zo ook tegen uw interieur.

Doordat u letterlijk afstand hebt kunnen nemen, vallen u opeens dingen op. Bijvoorbeeld hoe verschoten het behang is. Of hoe leeg een bepaald hoekje is. En dan kun u met nieuwe energie aan de slag! Het einde van de zomer is een prima moment om uw huis aan te pakken. Doordat de temperatuur nog redelijk is, kunt u makkelijk de ramen tegenover elkaar openzetten om bijvoorbeeld verflucht te laten verdwijnen. Laten we eens kijken wat u zoal kunt doen om de inrichting van uw huis op een eenvoudige manier heel anders te laten lijken.

De muren
Het maximale verandereffect krijgt u door de muren aan te pakken. Waren uw muren tot nu toe lichtbruin, crème of wit, dan maakt een andere (fellere) kleur een wereld van verschil uit. U kunt uw muren overigens zowel Soms zat er in uw vorige behangetje zo'n leuke structuur, dat het mooi zou zijn om alleen een aan te brengen. Pas daar overigens wei mee op, want het behang kan als het nat wordt van de verf loslaten!!

Was het behang in de punten toch al aan het loslaten, dan kunt u het er beter afhalen en een nieuw behang op de wand aanbrengen. Behang is beslist niet iets van alleen vroeger. Behang is woonmode geworden. Veel dessins gaan tegenwoordig vergezeld van bijpassende stoffen. De creatieve mogelijkheden zijn daardoor groter dan u wellicht denkt.

Modekleuren
Simpelweg een nieuw rolletje plakken, is er vandaag niet meer bij. Behang kopen is een bewuste keuze geworden. Een keuze voor kleur en decoratie. Om dat alles wat gemakkelijker te maken, bieden steeds meer fabrikanten totaalcollecties aan: behang en borders (behangranden) met bijpassende stoffen. Sfeer, daar draait het tegenwoordig allemaal om. De meeste stalenboeken bij de gespecialiseerde zaken zijn dan ook ingedeeld naar themais die aanhaken bij de heersende woonstijlen. Maar u kunt natuurlijk ook naar een doe-het-zelfzaak gaan, waar de behangsoorten op een andere manier uitgestald zijn. Wie echt bij de tijd wil zijn, kiest nu voor de Irendkleur limoen (groen/oeel), ook de geraffineerde helemaal "in". Voor het klassieke wonen kiest men nu voor warme specerijcnkleuren: fuchsiarood, mango en curry, aangevuld luei turquoise en indigo blauw.

Behangsoorten
Het meest verkocht wordt nog steeds het papierbchang. In de wat steviger soorten kan relief geperst wotx^en. licn lambriseringsbehang dat voorzien is van klassieke stucwerkpatronen. Naast vinylbchang niet te versmaden, zeker niet voor ruimtes waar schoongemak telt, zoals de baby- en kinderkamer. Voor de meer cxclusrcvcrc toepassingen, bijvoorbeeld het kantoor (aan huis), komt textiele wandbckleding op vliesbasis in aanmerking, lïr zijn schitterende collecties met een gestructureerde toplaag van wol, linnen of zijde. Daardoor is dit type wand-bekleding extra geluiddempend. I let wordt net als papierbchang gewoon op de ('gipsplaat)wand geplak

Verven
De wanden verven is natuurlijk ook een goede mogelijkheid. Het ligt er natuurlijk, net zoals bij behangen, wel aan wat de ondergrond is. U kunt in aanbrengen. Bij de doe-het-zelfzaken kunnen ze u daarover informeren. Ook kunt u, vaak in de uitverkoop, een boekje kopen over verven en verftechnieken. Zo kocht ik onlangs in de opruiming bij de boekhandel op de hoek voor ƒ 14,95 'het groot huishoudhandboek' van uitgeverij Van Recmst. Een prachtig boek met harde kaft (256 blz.) over schilderen en behangen, slim opbergen, verlichting, kooktechnieken, stoffering, bloemschikken, etc. Er staat een hoofdstuk over bijzonder schilderwerk in. Ik geef u de belangrijkste wetenswaardigheden maar even door.

Goedkoop en mooi
Wanden hoeven niet per se in één kleur te worden geschilderd. Er zijn allerlei mogelijkheden om ze een fleurig tintje te geven. Sommige zijn zuiver decoratief, terwijl andere suggereren dat er verschillende materialen zijn gebruikt. U maakt ze met goedkoop gereedschap en materiaal. Met wat oefening en ?eduld kunt u de mooiste resultaten behalen. Met een (natuur!)spons, een (niet-pluizende katoenen of linnen) doek of een tamponneerborstel wordt een tweede kleur over de onderlaag aangebracht, zodat de laatste nog wel zichtbaar is. Dit geeft een fraai tweekleurig resultaat. Bij marmeren wordt verf gebruikt om een echt marmermotief nauwkeurig over te schilderen. Sjabloneren is een andere techniek dan de overige, omdat een sjabloon een duidelijke afbeelding op de achtergrond geeft. Sjabloneren is heel gemakkelijk en u kunt motieven in diverse kleuren creëeren (inclusief driedimensionale effecten) door verschillende sjablonen te gebruiken. Er zijn allerlei kanten klare sjablonen te koop, maar u kunt ze ook zelf maken met behulp van speciaal papier met een waslaag (verkrijgbaar bij hobbywinkels).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.