+ Meer informatie

Derde ronde

2 minuten leestijd

Na de verkiezing in de tweede ronde zondag van de socialist Frangois Mitterrand tot presiderit richten de Franse politici het oog al op de door Mitterrand anagekondigde parlementsverkiezingen die door de leiders van de verslagen meerderheid worden gepresenteerd als „de derde ronde".

De heengaande president zei dat hij de grote belangen van Frankrijk zou blijven verdedigen terwijl de Gaullist Jacques Chirac, wier kiezers van de eerste ronde op beslissende wijze zouden hebben bijgedragen tot de nederlaag van Giscard, verzekerde hij dat hij vastbesloten was de strijd voort te zetten. Hij onderstreepte dat niemand het belang en de ernst kan onderschatten van wat er voor de toekomst op.het spel staat.

Volgens politieke analytici heeft de Gaullistische leider zich aldus, vanaf zondagavond al, gepresenteerd als kampioen van de nieuwe oppositie en de bijeenbrenger van de liberalen. De communistische partij, waarvan de verkiezingsdiscipline volgens de eerste analyses eveneens sterk ten voordele van Mitterrand werkte, zei „bereid te zijn alle verantwoordelijkheiden te aanvaarden zowel op regerings- als op elk ander niveau van het nationale leven". . Secretaris-generaal Georges Marchais, die de communistische partij in de eerste verkiezingsronde vertegenwoordigde, stelde Lionel Jospin, eerste secretaris van de socialistische partij, voor, onmiddellijk onderhandelingen tussen beide partijen inzake „een regeringscontract" te beginnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.