+ Meer informatie

„Surinaamse leger gaat zelfstandiger optreden"

Binnenkort overleg over militaire samenwerking

2 minuten leestijd

'PARAMARIBO — Nederland en Suriname uilen begin volgende maand besprekingen beginlen over nieuwe vormen van militaire samenwering, zo heeft de Surinaamse minister van Buitenandse zaken, Harvey Naarendorp, maandag op en persconferentie in Paramaribo meegedeeld. )e Surinaamse bewindsman heeft hierover, tijlens zijn bezoek van vorige week aan Den Haag, afpraken gemaakt met de minister van Defensie, De

jfeus.
Suriname wil de verhoudingen met féderiand waar het de militaire salenwerking betreft, plaatsen in het cht van het streven naar verzelfstaniging van de Surinaamse krijgsmacht, Idus de minister. Hij voegde hier aan >en dat Suriname al zijn inventiviteit 1 creativiteit moet gebruiken voor dat het een beroep om hulp en advies op anderen doet.

In. antwoord op een vraag of de aanwezigheid van een militaire attaché op de Surinaamse ambassade in Den Haag de uitvoering van de twee bestaande verdragen over Nederlands-Surinaamse militaire samenwerking zou vergemakkelijken, verklaarde hij dat een medewerker van de ambassade. De Koning, is belast met de begeleiding van de Surinaamse militairen die krachtens een van de twee verdragen in Nederland worden opgeleid, en van de levering van militair materieel, een kwestie die bij het tweede verdrag is geregeld. !

Zoals bekend is aan de Nederlandse ambassade in Paramaribo wel een defensie-attaché verbonden, kolonel G. J. Maarseveen, die tevens de zeven man sterke Nederlandse militaire missie leidde wier diensten, eveneens met een verwijzing naar de zelfstandiging van het Surinaamse leger, per 1 mei zijn beëindigd. Overigens was het verdrag op grond waarvan de missie in Suriname werkzaam was beëindigd, en was het nieuwe, op 9 januari van dit jaar getekende verdrag, nog niet in werking getreden.

Toen de Surinaamse nationale voorlichtingsdienst, desgevraagd, op 24 arpil de voor het eerst enige dagen eerder in Nederlandse media verschenen berichten over spionage „volledig uit de lucht gegrepen" noemde, werd als reden van het vertrek van de missie de verzelfstandiging van het Surinaamse leger genoemd waardoor de noodzaak van buitenlandse steun is komen te vervallen. Men zou hieruit kunnen concluderen dat Suriname geen behoefte meer heeft aan bijstand in de vorm van een min of meer permanente missie uit welk land dan ook.

Het Surinaamse persbureau Informa publiceerde echter een dag later een bericht waarin werd gezegd dat over de eventuele repercussies die zouden kunnen ontstaan van Nederlandse zijde na het stopzetten van de diensten van de militaire missie, in militaire kringeft in Paramaribo werd opgemerkt dat in de regio verschillende landen zijn die bereid zijn Suriname op militair gebied bij te staan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.