+ Meer informatie

Fonds voor landen met betalingsbalansmoeiliikheden

2 minuten leestijd

PARIJS — De ministers van Financiën van zeven „rijke landen" zeven olielanden zijn het zaterdag in Parijs eens geworden over oprichting van een speciaal fonds voor hulp aan landen met ern-

en de

Zowel ontwikkelingslanden als geïndustrialiseerde landen zullen om een lening kunnen vragen bij het fonds, op voorwaarde dat zij maatregelen treffen om hun economie te versterken. Het nieuwe orgaan dat over circa 10 miljard dollar (ongeveer ƒ 24 miljard) zal kunnen beschikken, zal worden beheerd door het Internationale Monetaire Fonds (IMF), dat de bijeenkomst in Parijs had belegd. De zeven „rije landen" zullen 5,265 miljard dollar bijeen brengen en de zeven oliestaten 4,27 miljard dollar.

De Nederlandse directeur van het IMF, dr. J. Witteveen, deelde mee dat op nadrukkelijk verzoek van de olielanden de geïndustrialiseerde staten de grootste bijdrage aan het fonds voor hun rekening zullen nemen.

De Verenigde Staten nemen met 1,696 -miljard dollar deel aan het fonds, gevolgd door West-Duitsland (1,228 miljard dollar), Japan (1,053 miljard dollar), de centrale bank van Zwitserland (760,5 miljoen dollar). Canada (234 miljoen dollar), België (175,5 miljoen dollar) en Nederland met 117 miljoen dollar.

De grootste bijdrage levert SaoediArabië — 2,525 miljard dollar — gevolgd door Iran met 819 miljoen dollar, Venezuela met 585 miljoen dollar, Qatar met 117 miljoen dollar en Aboe Dhabi met 117 tot 351 miljoen dollar. De ministers van Koeweit en Nigeria verklaarden eerst toestemming van hun regering te moeten hebben voor hun toezegging.

Dr. Witteveen sprak van een „zeer succesvolle bijeenkomst". ,,Wij hebben nu de zekerheid dat we over voldoende middelen beschikken om aan alle behoeften van (debet)landen in de komende twee jaar te kunnen voldoen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.