+ Meer informatie

Jicht heeft niets met reuma te maken

4 minuten leestijd

De laatste tijd zag ik op mijn spreekuur een aantal mensen met verschillende klachten, die allen verband hielden met dezelfde ziekte: jicht. Wat is jicht? Is het inderdaad, zoals velen denken, een vorm van reumatiek? Hoe voorkomt u het en wat kan er aan gedaan worden?

Hinkepinkend komt de heer Groen binnen. Het is een redelijk gezonde man, die helaas veel te dik is. Hij kan nauwelijks op zijn ene voet staan. Zuchtend gaat hij zitten en ontbloot meteen zijn enkel en voet: de enkel is rood en gezwollen, ik mag er nauwelijks aankomen, zoveel pijn heeft hij. Hij vertelt me dat hij vanochtend wakker werd met deze aandoening en iets verlangt tegen de pijn. De tweede patiënt heeft op zijn duim een rare plek. De laatste tijd is er een bult ontstaan. Denkend aan een abcesje, drukte de man het uit. Maar inplaats van etter, kwam er een witte droge substantie uit. Het blijkt dat de man ook elders op het lichaam dergelijke bulten heeft. Een derde patiënt, een 70-jarige man, al vele jaren behandeld met "plaspillen" wegens zijn bloeddruk, kan niet meer staan of lopen. De overgang van de voet naar de grote teen blijkt rood, warm en gezwollen te zijn. De pijn is hevig. Enkele jaren geleden had hij het ook wel eens gehad, maar lang niet zo erg en er was geen dokter aan te pas gekomen.

Purines
Deze drie mensen hebben jicht. Een aantal stoffen, purines genaamd, worden door het lichaam afgebroken en omgezet in een afvalproduct, urinezuur. Door verschillende oorzaken kunnen er te veel purines in het lichaam komen of kan de afvoer van urinezuur vertraagd zijn, waardoor het in het Hchaam ophoopt in plaats van met de urine uitgeplast te worden. Is er te veel urinezuur in het lichaam, dan slaat dat neer in gewrichten en kapsels, waardoor ziekteverschijnselen ontstaan. Deze ziekte heet jicht. Hoewel het een ziekte is van gewrichten, heeft het niets te maken met reuma.

Oorzaken
Purines komen veel voor in lichaamscellen. Een verhoogde celafbraak, zoals voorkomt bij mensen met kwaadaardige ziekten of bij behandeling met chemotherapeutische middelen, levert meer purines en dus ook meer urinezuur. Tevens bevatten voedingsmiddelen zoals vlees, lever en sardines een overmaat aan purines. Een gebrekkige afvoer van urinezuur komt voor bij nierziekten, overmatig gebruik van alcohol en het gebruik van piastabletten. Gevolgen: Urinezuur, dat normaal in het bloed en de Hchaamsvloeistoffen is opgelost, gaat klonteren als er te veel van komt. Deze klonters, kristallen, blijven steken in de gewrichten. Door de aanwezigheid van deze stekelige klontjes reageert het lichaam met een snelle, felle ontsteking met de bedoeling deze dingen op te ruimen. Dit gebeurt ook wel, maar het duurt enkele weken en al die tijd is het betreffende gewricht pijnlijk, rood, gezwollen en nauwelijks te gebruiken. De pijn en ontsteking zijn meestal goed te behandelen. Soms is er gedurende lange tijd zoveel urinezuur in het lichaam, dat ook op andere plaatsen urinezuur zich ophoopt. Bijvoorbeeld aan de ellebogen, aan de vingeruiteinden en onder de huid aan de vingers. Na enige tijd kan de huid zich spontaan openen en komen de kristallen als droge witte schilfers naar buiten. Dit is een vergevorderd stadium waar niet zoveel meer aan te doen is. De gewrichten en de kapsels zijn dan vaak al zo beschadigd dat afdoende behandeling moeilijk is.

Behandeling
Voorkomen is mogelijk en dringend gewenst als u al eenmaal een aanval van jicht hebt gehad. Door niet te veel alcohol te nuttigen, af te vallen niet te veel vlees te eten en veel te drinken kunt u problemen voorkomen. Vooral als jicht bij u in de familie voorkomt, is het zaak om op deze dingen te letten. Als er regelmatig gewrichtsklachten zijn, is het mogelijk om door bloedonderzoek vast te stellen of er te veel urinezuur in het lichaam aanwezig is. Het is mogelijk om door middel van bepaalde geneesmiddelen de hoeveelheid van deze stof te verminderen. Verder is rust zeer belangrijk. Het aangedane lichaamsdeel, meestal dus de voet, dient hoog gelegd te worden. Niet altijd is het mogelijk om een doeltreffende behandeling voor te schrijven. De verder voortgeschreden stadia zullen dus blijven voorkomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.