+ Meer informatie

Onmacht

1 minuut leestijd

B. van Borssum Waalkes: „Het is in de psychiatrie nog niet zoals het wezen

„Het is ook een stukje onmacht van de hulpverlener. Wait hij zou willen, kan hij niet. Vooral mensen met reddersfantasieën, die binnenkomen met het gevoel om anderen te helpen, te troosten, beter te maken, worden heftig teleurgesteld in hun verwachtingen en knappen als eersten af". Heeft de anti-psychiatrie iets goeds gebrachtf

„De anti-psychiatrie niet. De patiëntenbeweging wel. Patiëntraden, vertrouwenspersonen, patiëntenrecht, allemaal grote verbeteringen. De patiëntenbeweging was vooral in het begin wel erg extreem, het waren horzels in je pels. Maar het had wel effect. De anti-psychiatrie, als verzet tegen de gevestigde orde, speelde zich in ongeveer dezelfde tijd af en is met de patiëntenbeweging zoiets als broer en zus. De patiëntenbeweging heeft zin gehad en heeft nog steeds zin, van de anti-psychiatrie weten we nog ternauwernood dat ze heeft bestaan. Het was kritiek om de kritiek. Men haalde wel veel los, schopte allerlei heilige huisjes ondersteboven, maar toen we vroegen: „Zeg dan maar hoe het wel moet", toen hadden ze niks te bieden. Het bleef stil".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.