+ Meer informatie

Gevarieerde inhoud

1 minuut leestijd

De cursus „Levende Stenen" bestaat uit 48 lessen. Daarin wordt hoofdzakelijk verteld en worden aanwijzingen gegeven. Verder moet men het resultaat van het „leren zien" bereiken door voortdurende oefening. De opzet is: zelfwerkzaamheid van de cursist. Bij de opgaven wordt dan ook gezegd dat men op pad moet gaan: waarnemen en beschrijven wat men ziet.

De eerste „les" van de cursus is een register (personen, zaken en plaatsnamen), dat de cursist in staat stelt de weg terug te vinden in de omvangrijke lees- en leerstof. Het eerste deel van de cursus bevat onder meer: een algemene inleiding over bouwkunst, gegevens over de bij het bouwbedrijf betrokken mensen, de materialen en werktuigen en de constructiemethoden, de archeologische monumenten, de bouwstijlen in de opeenvolgende eeuwen (tot 1940), het bouwen in de verschillende delen van het land (met eigen karakters daaraan verbonden) en de zorg voor de monumenten. Het tweede deel met o.a.: nederzettingsvormen, gevelcomposities, kastelen en verdedigingswerken, kerkelijke bouwkunst, torens, raadhuizen, woonhuizen, hofjes, boerderijen, tuinen en parken, molens en pakhuizen en fabrieken. De uitgebreide en afwisselende cursus is voorzien van zeer veel zwart-wit foto's en instructieve tekeningen die inzicht geven in de materie. Achterin elke lesbrochure staat een literatuurlijst, zodat degenen die zich verder in een onderwerp wensen te verdiepen wegwijs worden gemaakt. De cursus is, als hij compleet is, een waardevol naslagwerk. Als men bereid is de handen uit de mouwen te steken en zijn ogen goed de kost geeft, dan zal de bouwkunst inderdaad uit ,,levende stenen" blijken te bestaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.