+ Meer informatie

Goede dokter

2 minuten leestijd

Amerikaanse patiënten gaan bij da keuze van hun arts meer af op zijn/haar reputatie dan op de prijzen die hij rekent, zo blijkt uit onderzoek onder 12.500 werknemers waarvan melding wordt gemaakt in het blad Graadmeter van de Gezondheidsraad.

Een grote meerderheid van de ondervraagden zei de beste zorg te willen hebben, ongeacht de kosten. Slechts een kwart gaf aan van dokter te willen veranderen als dat geld zou besparen.

De goede reputatie van een arts blijkt volgens het onderzoek niet in de eerste plaats te worden bepaald door zijn technische kwaliteiten. Patiënten hechten grote waarde aan een begripvolle, menselijke arts die altijd te bereiken is en steeds klaarstaat.

De ziektekostenverzekeraars in de VS beseffen dat zij deze wensen niet kunnen negeren. Als de te verzekeren zorg koud en onpersoonlijk is, zal de klant overstappen naar de concurrent, waar hij een hogere premie op de koop toe neemt. Er zijn zelfs al verzekeraars die spelen met de gedachte om te contracteren artsen te screenen op hun „menselijkheid".

In het onlangs verschenen bulletin van de Nederlandse niet-rokers vereniging CAN wordt gestart met een nieuwe rubriek: "Aan de schandpaal". In de rubriek zullen bekende persoonlijkheden figureren nadat zij rokend in de publiciteit zijn gekomen. Van deze publiciteit gaat volgens het CAN-bulletin een ongewenste voorbeeldwerking uit op lezers en kijkers.

Bekende persoonlijkheden die zich nog steeds „onbekommerd rokend" in het openbaar vertonen of zich rokend al of niet in functie laten afbeelden, kunnen in het vervolg rekenen op een plaats in de schandpaalrubriek.

De lezers van het CAN-bulletin worden opgeroepen namen van personen die aan deze omschrijving voldoen, door te geven aan de redactie. In de volgende schandpalen zullen in ieder geval de volgende personen uit

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.