+ Meer informatie

Snelheidscontroles

5 minuten leestijd

De verkeerspolitie van het Korps Landelijke Politiediensten controleert van maandag 11 tot en met zondag 17 november dagelijks op snelheid op de A2 (Amsterdam-Utrecht-Eindhoven), de A2 (randweg Eindhoven), de A9 (Alkmaar-Diemen), de A10 (ringweg Amsterdam), de A12 (Driebergen-Gouda), de A13 (Rotterdam-Den Haag) en de N65 (Vught-Tilburg). Evenals op maandag 11 november op de A28 (t.h.v. Beilen/Assen) en de A58 (t.h.v. Breda); dinsdag 12 november op de A2 (t.h.v. Ouder-Amstel) en de A12 (t.h.v. Ede); woensdag 13 november op de A1 (t.h.v. Bathmen) en de A2 (t.h.v. Vught); donderdag 14 november op de A15 (t.h.v. Tiel) en de A28 (t.h.v. Oldebroek); vrijdag 15 november op de A13 (t.h.v. Delft) en de A15 (t.h.v. Kesteren); zaterdag 16 november op de A28 (t.h.v. Amersfoort) en de A15 (t.h.v. Tiel) en op zondag 17 november op de A12 (t.h.v. Waddinxveen) en de A28 (t.h.v. Amersfoort).

Gratis streekvervoer

In Vlaanderen leveren gemiddeld dertig mensen per dag de kentekenplaat van hun auto in. Dat levert hen sinds 1 oktober een gratis abonnement op voor het streekvervoer. De actie is een initiatief van de Vlaamse minister van verkeer Steve Stevaert. Hij wil zo het autogebruik ontmoedigen. Eerder al maakte hij, als burgemeester van Hasselt, het openbaar vervoer in die plaats gratis. Wie in Vlaanderen zijn of haar auto uit het verkeer haalt, krijgt een beloning in de vorm van een gratis abonnement op de bussen en trams van De Lijn, de maatschappij voor het streekvervoer. Zo'n abonnement is drie jaar geldig. Hoeveel auto's door de actie al daadwerkelijk uit het verkeer zijn gehaald, is niet duidelijk. De kentekenplaat in België staat op naam van de eigenaar. In praktijk zal het meestal zo zijn dat de auto gewoon is doorverkocht.

Top-10

Suzuki is doorgedrongen tot de top-10 van de Nederlandse automarkt. Het merk staat op de achtste plaats. Dat blijkt uit de registraties tot en met september. Het succes is te danken aan de goede verkopen van met name de nieuwe Alto, de Wagon R+, de Swift Eco en de Liana. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn in Nederland 13.564 Suzuki's geregistreerd. Dat is goed voor een marktaandeel van bijna 3,4 procent.

Oldtimerbeurs (I)

Flowerdome in Eelde zwaait op zaterdag 7 december zijn deuren open voor de Internationale Auto en Motoren Oldtimerbeurs. Voor de derde keer biedt het onderdak aan honderden nostalgische voertuigen uit vervlogen tijden. Voor het eerst is op de beursvloer ook plaats voor antieke motoren. De Oldtimerbeurs is open van 10.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt 8 euro voor volwassenen, kinderen van 5 tot 15 jaar betalen 2,50 euro. Meer informatie: 073-5233310.

Oldtimerbeurs (II)

Volgende week zaterdag staat het Autotron in Rosmalen boordevol oldtimers en aanverwante onderdelen en accessoires. Een ideale gelegenheid om spullen te kopen waarmee de klassieker weer in optimale winterconditie kan worden gebracht na het toerseizoen. Er zijn echter niet alleen onderdelen te koop, maar er is ook een aantal complete auto's te koop. De beurs is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.autotron.nl of 073-5233310.

SUV van het jaar

De allereerste Sports Utility Vehicle (SUV) van Volvo -de XC90- is ruim een maand voordat hij in de Amerikaanse showrooms verschijnt, bekroond met de titel "Sports Utility Vehicle of the Year 2003". Deze award wordt jaarlijks uitgereikt door het autoblad Motor Trend. De redactie van het blad koos de winnaar nadat zij de veertien in aanmerking komende voertuigen uitvoerig had getest. Om aan de competitie te kunnen deelnemen, moesten de SUV's nieuw of in elk geval substantieel vernieuwd zijn, én op 1 januari 2003 op de Amerikaanse markt verkrijgbaar zijn. De Volvo XC90 kende als concurrenten voor deze verkiezing onder meer de Hummer H2, de Ford Expedition, de Lexus GX 470 en de Lincoln Navigator.

F-cel

De eerste auto's uit een vloot van zestig brandstofcel aangedreven Mercedes Benz-voertuigen hebben de aanduiding "F-Cel" meegekregen. Het gaat om Mercedes-voertuigen A-klasse met brandstofcelaandrijving die met ingang van volgend jaar door klanten in Europa, de Verenigde Staten, Japan en Singapore in de praktijk zullen worden getest. De verdere ontwikkeling van deze technologie zal nu met name door omvangrijke praktijktesten verder worden versneld.

DeNOx-katalysator

Om te voldoen aan de emissie-eisen die in 2005 van kracht worden -de Euro IV-norm- zal DAF Trucks nu al technieken introduceren die aanvankelijk gepland stonden voor 2008, als de nog strengere Euro V-eisen gaan gelden. DAF kiest daarbij voor het gebruik van een zogeheten DeNOx-katalysator, waarbij de toevoeging van ureum (het zogeheten AdBlue) noodzakelijk is. DAF werkte aan twee afzonderlijke technologieën: een om aan de eisen van 2005 te voldoen en een voor die van 2008. Omdat brandstof- en ureumleveranciers aangegeven hebben AdBlue in 2005 ruimschoots beschikbaar te hebben, is er geen reden om voor de periode van slechts drie jaar gecompliceerde systemen als uitlaatgasrecirculatie verder te ontwikkelen, wetend dat in 2008 sowieso de DeNOx-katalysator ingevoerd dient te worden. DAF Trucks heeft dan ook besloten de introductie van de Euro V-technologie naar voren te trekken. De DeNOx-katalysator wordt geïntegreerd in de uitlaatdemper. Elektronica bepaalt hoeveel ureum er in de uitlaatgassen gespoten moet worden. Onder invloed van de temperatuur van het uitlaatgas ontstaat uit AdBlue ammoniak, dat samen met de stikstofoxiden reageert tot stikstof en water. Op ongeveer elke 25 liter brandstof zal een liter AdBlue nodig zijn, een vloeistof die onder andere uit aardgas gewonnen kan worden. Na compensatie van de prijs van AdBlue, die nog niet bekend is, is de verwachting dat de totale brandstofkosten zo'n 2,5 procent gunstiger zullen uitvallen ten opzichte van de systemen die nu gangbaar zijn.

Designwedstrijd

Peugeot organiseert voor de tweede keer een Concours de Design. Dit keer krijgen deelnemers de opdracht om een Peugeot in retrofuturistische stijl te ontwerpen. Het winnende ontwerp wordt in 2003 als conceptauto op de Autotentoonstelling in Frankfurt gepresenteerd. Meer informatie staat op www.peugeot-concours-design.com.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.