+ Meer informatie

Stasi vervalste landkaarten

1 minuut leestijd

BERLIJN (DPA) - De Stasi, de geheime dienst van de voormalige DDR, heeft in het verleden op grote schaal landkaarten vervalst om de loop van de westelijke grens voor de bevolking te verdoezelen.

Dat blijkt uit een boek over kaartvervalsing dat gisteren in de Duitse hoofdstad Berlijn is gepresenteerd.

Auteur Marianne Birthler stelde bij de presentatie dat de Stasi niet alleen de grenslijn had vervalst, maar dat ook kazernes, zendmasten en luchthavens op de kaarten ontbraken. Ook zetten de kaartenmakers kerken op verkeerde plekken.

Birthler liet weten dat zelfs op wegenkaarten wegen werden weggelaten. Om gevallen van milieuvervuiling te verhullen, kregen gebieden waar fabrieken vervuild water loosden de aanduiding "moerasgebied".

"De enige juiste versies van landkaarten waren toegankelijk voor militairen, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de staatsveiligheid", aldus Birthler.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.