Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Bakker Barendsen, de tovenaar van Hattem

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Bakker Barendsen, de tovenaar van Hattem

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

Het rode hoofddoekje is van alle inspanning wat verschoven, de blosjes op de wangen van de zevenjarige Mathilde getuigen van enerverende ogenblikken in haar leven. Snel gaan haar handjes langs de voorschoot waar een restje kleverig deeg achterblijft. „Mama, d'r zit allemaal lucht in ons brood, zegt de bakker", vertelt ze enthousiast tegen haar moeder. Snel neemt ze een paar slokken limonade en weg is ze weer. Want bakker Jan Erik Barendsen heeft weer plaats genomen achter de ouderwetse broodtrog. En Mathilde weet nu wel hoe het deeg gemaakt wordt, maar die bakker maakt zulke fraaie figuren. Ook daar wil ze bij zijn.

In stijl
En Mathilde is erbij als Jan Erik voortgaat met zijn experiment: brood bakken in de openlucht op middeleeuwse wijze. Een dertigtal jongens en meisjes van 7 tot 12 jaar, evenals de vrijwilligers in stijl gekleed, vermaken zich opperbest. Ze voelen het deeg tussen hun vingers, ruiken de brandende takkebossen op de stookplaat en proeven uiteindelijk van hun meer of minder knapperig bruin gebakken produkt. Waarmee jongeren betrokken worden bij een deel van hun dagelijkse voedsel; brood. Want, zo luidt de filosofie in Hattem: brood is aan onze aandacht ontsnapt, we gaan ermee om als met de telefoon. We gebruiken het wel, maar weten niet hoe het werkt.

Middeleeuws
Vorig jaar begonnen vader Willem en zoon Jan Erik Barendsen met een experiment om samen met kinderen deeg te maken en brood te bakken. In de pittoreske omgeving van het middeleeuwse Daendelshuis- nu gemeenschapsruimte van de Nederlandse Hervormde Kerk waar in het toeristenseizoen koffie en Oudhollandse broodmaaltijden verkrijgbaar zijn — een gebeuren waar de toevallige voorbijganger ademloos bij staat te kijken. Wie vader en zoon daar bezig ziet, waant zich inderdaad terug in de tijd dat een bakker door zijn x-benen van het lange staan „Degelijk werk' tegen de trog al van verre herkenbaar was.

Creativiteit
Tien jaar geleden begon Willem Barendsen met wat nu een door tienduizenden per jaar bezochte attractie is geworden: hetbakkerijmuseum. Symbolisch is de naam: 't Pand van het Warme Land. Want in Hattem is vooral plaats voor creativiteit en zelf bezig zijn. Begonnen in twee stadsboerderijen, is er nu ook een expositie van brood- en banketsoorten in de fraaie 14e eeuwse Dijkpoort van Hattem. Onlangs is ook een pand tegenover het museum aangekocht. Nog steeds slaagt Willem Barendsen erin om zijn particuliere museum niet alleen draaiende te houden maar zelfs regelmatig uit te breiden. De Hattemer duizendpoot met denkhoofd en gouden handen is bezeten van alles wat met het brood te maken heeft. Vol overgave vertelt Jan Erik de kinderen eerst het verhaal hoe Hattem aan zijn naam kwam. De schout had duiven, een erg fraai bezit. Op een dag ontsnapte zijn mooiste duif. Sluit de poorten, beval de schout, maar de slimme duif nam de wijk over de gesloten poort heen, om vervolgens neer te strijken voor de voeten van een oud-vrouwtje. ,,Hierhat-tem", gilde ze in de richting van de stad. De geboeid luisterende kineren zijn dan ook totaal verrast als opeens een oude vrouw om de hoek komt met een gebakken duif en roept: ,,Hier hattem, hier hattem." Van de verbazing bekomen, luisteren de kinderen verder. Naar het verhaal over de bakker in die tijd. Hoe de brave man vol angst de komst naar Hattem van hertog Willem van Gelre afwachtte. Hij had immers niets om de hertog aan te bieden en vreesde buiten de toen nog stevige muren van Hattem geschopt te worden. Maar een troep kinderen snelde de bakker te hulp. Samen maakten ze een immens groot vlechtbrood.

Vlechten
Zo ook tijdens het gebeuren onder leiding van Jan Erik Berendsen. Alle kinderen krijgen een stukje deeg, hollen terug naar de tafels en komen met meer of minder fraaie vlechten terug. De bakker toont zich een echte tovenaar. In verdacht korte tijd komt zijn hulpje terug met een uiterst fraai vlechtbrood. Al snel constateren de kinderen dat dit niet warm is, maar hun aandacht wordt snel afgeleid als hertog Willem in vol ornaat om de hoek verschijnt. Tevreden en gul in lofbetuigingen aan de bakker, die nu veilig binnen de muren mag blijven, neemt hij het brood in ontvangst.

Afspraak
In Hattem zijn deze zomer driemaal deze middagen gehouden. Ook enkele schoolklassen waren al op bezoek. Wie meteen groep kinderen of een klas een bezoek wil brengen of met een aantal kinderen wil bakken, kan contact opnemen met het bakkerijmuseum aan de Ridderstraat in Hattem. Het telefoonnummer is 0520641715. Het museum zelf is dagelijks geopend tot eind augustus van 10.00 tot 17.00 uur. Elke zaterdagmorgen wordt daarbij nog een demonstratie broodbakken in een met takkebossen gestookte oven gegeven. j< />

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juli 1984

Terdege | 60 Pagina's

Bakker Barendsen, de tovenaar van Hattem

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 juli 1984

Terdege | 60 Pagina's