+ Meer informatie

Vakmanschap boeren behoeft versterking

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Het ondernemer- en vakmanschap in de land- en tuinbouw moeten de komende drie tot vijfjaar aanzienlijk worden versterkt om het voortbestaan van veel bedrijven te verzekeren. Dat blijkt uit een studie van het Landbouwschap in Den Haag naar knelpunten binnen de landen tuinbouw.

Agrarische bedrijven moeten binnen afeienbare tijd in staat zijn te produceren onder sociaal en economisch verantwoorde omstandigheden. In de praktijk betekent dat meer aandacht voor het milieu en de markt. De vervuiling van natuur en milieu moet worden teruggedrongen en er moet datgene worden geproduceerd waar vraag naar is.

Volgens het Landbouwschap zijn dat de grootste uitdagingen voor de land- en tuinbouw. Nieuwe technische mogelijkheden en de diensten van omringende bedrijven en instellingen moeten daarvoor ten volle worden benut. Versterking van het ondernemeren vakmanschap verdient een hoge prioriteit, aldus het Landbouwschap.

Met een offensieve eh exportgerichte marktstrategie heeft de Nederlandse land- en tuinbouw een relatief sterke positie verworven. Op ben aantal terreinen zijn evenwel zwakheden gesignaleerd, aldus de studie. De internationale concurrentie neemt toe, terwijl de financiƫle steun vanuit Brussel afneemt. Om de sterke concurrentiepositie te behouden moet de kwaliteit van met name aardappelen, groenten, rund- en varkensvlees en zuivel worden verbeterd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.