+ Meer informatie

„Klare Taal"

2 minuten leestijd

„Met deze advertentie wil SIRE in samenwerking met dit blad het gebruik van Klare Taal bevorderen". In verschillende advertenties, kunt u deze zin onderaan vier uitspraakjes tegenkomen. Iemand zegt: „De strekking van deze materie ontgaat mij geheel". Een ander vraagt: „Wat bedoelt u?" Antwoord: „Ik begrijp er helemaal niets van". Reactie: „Zeg dat dan meteen". Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

De reden tot het voeren van deze „Klare Taal-campagne" ligt in het feit dat in het menselijk verkeer steeds meer misverstanden voorkomen. Mensen gebruiken moeilijke woorden en vreemde formuleringen in het spreken en schrijven, waardoor de boodschap niet door de anderen wordt begrepen. Degene, die iets wil zeggen of uitleggen bereikt zijn doel niet en degene, die van iets kennis wil nemen kan het niet meer volgen en haakt af.

SIRE wil met de campagne voor „Klare Taal'' een bijdrage leveren aan een beter wederzijds begrip. „Een boodschap hoeft niet verhuld te worden door moeilijke, vreemde woorden en ingewikkelde formuleringen. De mensen hoeven zich niet door omslachtig taalgebruik met een kluitje in het riet te laten sturen. Je bent niet onbeleefd of dom als je iemand, vraagt wat hij bedoelt". Drie jaar lang (vanaf medio 1980) krijgen de media steeds nieuwe informatiepakketjes toegestuurd. De voorraad onklare taal is blijkbaar onuitputtelijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.