+ Meer informatie

Tunnel in Franse Alpen dicht door sneeuwval

3 minuten leestijd

LYON (AFP) - De tunnel van Fréjus tussen Frankrijk en Italië is gisteren voor onbepaalde tijd gesloten. De reden voor de sluiting van de Alpentunnel is hevige sneeuwval en de ongelukken die daardoor aan Italiaanse zijn gebeurd. Gisteren werd 75 kilometer noordelijker de Mont-Blanctunnel net weer opengesteld voor alle verkeer. Deze Frans-Italiaanse verbinding was woensdagavond wegens weersomstandigheden gesloten.

Nederlander opgepakt in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP/Belga) - De Belgische politie heeft woensdag een 33-jarige man uit Den Haag opgepakt toen die in een loods in Antwerpen een partij van 17.000 kilo vuurwerk kwam ophalen. De douane had de partij vorige week dankzij een tip opgespoord. Het vuurwerk was vanuit China per schip aangevoerd en opgeslagen in een loods in de deelgemeente Merksem.

Franse imam opgepakt wegens terrorisme

PARIJS (AP) - De Franse politie heeft een imam en twee van zijn kennissen opgepakt en meegenomen voor ondervraging. De drie worden verdacht van "terroristische ondernemingen", verklaarde de politie gisteren. De 52-jarige Marokkaanse imam van de moskee in Puteaux, even ten westen van Parijs, werd woensdag samen met de twee andere mannen in hechtenis genomen.

Tsjechië organiseert referendum over EU

PRAAG (AP) - De Senaat van Tsjechië heeft gisteren ingestemd met het houden van een referendum over toetreding tot de Europese Unie. Alle 67 aanwezige senatoren stemden voor. President Vaclav Havel, die op de Canarische Eilanden herstelt van bronchitis, moet zijn handtekening nog onder het voorstel zetten. Daarna kan het referendum in mei of juni volgend jaar plaatsvinden.

Duitse regering steunt Joods gemeenteleven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering is van plan het Joodse gemeenteleven sterker te ondersteunen. Er komt een staatsverdrag met de Centrale Raad van Duitse Joden, het overkoepelende orgaan. In het kader daarvan wordt de steun verdrievoudigd naar 3 miljoen euro per jaar. Dit deelde bondskanselier Gerhard Schröder gisteren mee na een gesprek met voorzitter Paul Spiegel van de Joodse raad en minister Otto Schily van Binnenlandse Zaken. Spiegel sprak van een historische gebeurtenis.

Leider Joodse Defensie Liga in VS overleden

LOS ANGELES (AP) - De leider van de radicale Amerikaanse Joodse Defensie Liga (JDL), Irv Rubin, is woensdag in een ziekenhuis in Los Angeles overleden nadat hij op 4 november in de gevangenis een zelfmoordpoging ondernam. Hij was 57. Rubin werd sinds hij zijn hals doorsneed met een scheermesje en hij over een railing in de gevangenis ruim 5 meter naar beneden sprong, kunstmatig in leven gehouden. Hij ondernam zijn zelfmoordpoging op de dag dat hij voor de rechter had moeten verschijnen. Hij werd ervan verdacht bomaanslagen op een Californische moskee en op het kantoor van Congreslid Darrell Issa, de kleinzoon van Libanese immigranten, te hebben voorbereid.

Moslimbroederschap Egypte verliest leider

CAIRO (AP) - Mustafa Mashhour, leider van de verboden Egyptische Moslimbroederschap, is gisteren op 81-jarige leeftijd overleden. Mashhour lag sinds een beroerte op 29 oktober in coma in het ziekenhuis. Hij stond sinds 1996 aan het hoofd van de broederschap. De in 1928 opgerichte moslimbroederschap is de oudste en grootste militante moslimorganisatie in Egypte.

Steun voor olieboycot tegen Noord-Korea

NEW YORK (AP) - De belangrijkste bondgenoten van de VS steunen het besluit van de Amerikaanse president Bush om de olieleveranties aan Noord-Korea stop te zetten als sanctie tegen het atoomprogramma van Pyongyang. Zuid-Korea, de Europese Unie en Japan hebben na overleg in New York gezegd het Amerikaanse besluit te steunen en te zullen helpen uitvoeren. Met ingang van december zullen de olieleveranties aan Noord-Korea, waartoe de VS zich in 1994 verplichtten, gestopt worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.