+ Meer informatie

Schmidt vordert maar moeizaam

Reagan wil dit jaar gesprek

2 minuten leestijd

WASHINGTON — De Amerikaanse president Ronald Reagan heeft Bondskanselier Helmut Schmidt van West-Duitsland donderdag verzekerd, dat de Verenigde Staten dit jaar nog ,,betekenisvolle" besprekingen met de Sovjet-Unie zullen beginnen over een beperking van de kernbewapening in Europa.

Reagan deed zijn belofte tijdens een uitgebreide welkomstplechtigheid op het Witte Huis, aan het begin van Schmidts officiële tweedaagse bezoek aan Washington. De president maakte van de gelegenheid gebruik om te wijzen op het feit dat de Berlijnse muur 20 jaar bestaat. „Aan een kant van de muur leven mensen in waardigheid en democratie aan de andere kant onder overheersing en verlies", zei Reagan.

Op zijn beurt sprak Schmidt zijn bezorgdheid uit over de „ernstige internationale toestand", waarbij hij met name verwees naar de voortgaande Russische bewapening en de bezetting van Afghanistan door de Sovjet-Unie. Met het oog op deze uitdagingen, aldus Schmidt, moeten de geallieerde landen een beleid van „vastbeslotenheid, gezamenlijk optreden, samenhang, berekenbaarheid en betrouwbaarheid" nastreven.

Reagan bevestigde de Amerikaanse verbondenheid aan het in 1979 door de NAVO genomen besluit om met ingang van 1983 572 kemraketten voor de middellange afstand in West-Europa te plaatsen. In datzelfde besluit hebben de NAVO-landen tevens opgeroepen tot onderhandelingen met het Kremlin over een beperking van het aantal raketten in Europa.

Reagan verzekerde Schmidt dat de Verenigde Staten gebonden zijn aan de onderhandelingen. Hij gaf echter geen enkele aanwijzing dat hij bereid zou zijn het begin ervan te bespoedigen. De Amerikaanse- regering heeft toegezegd voor het einde van dit jaar met Moskou te gaan praten, maar zij weigert om het tijdsbestek te preciseren.

Schmidt, die onder hevige druk staat van de linkervleugel van de SPD, zal naar wordt verwacht proberen een Amerikaanse belofte los te krijgen om de onderhandelingen vroeg in het najaar te beginnen. Het is echter niet bekend hoe hard hij op dit punt aan Rea

Rente

Een ander onderwerp is de hoge rentestand van dit moment in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris heeft echter gezegd, dat Schmidt op dit punt weinig bemoedigends hoeft te .verwachten. De hoge rente-tarieven zijn bedoeld om de inflatie in de V.S. in toom te houden, maar volgens de Westduitse leider hebben zij een negatieve invloed op de economische situatie in Europa. Schmidt verklaarde afgelopen weekeinde de Amerikanen tijdens zijn bezoek te willen wijzen op het feit dat de hoge rentestand in de V.S. „voor hun partners en vrienden kwalijke gevolgeh heeft."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.