+ Meer informatie

Lagere wao voor jongeren

Gezamenlijk voorstel De Vries en Ter Veld

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister De Vries en staatssecretaris Ter Veld van sociale zaleen en werkgelegenheid hebben gisteravond in het kabinet voorgesteld de uitkering voor jonge nieuwkomers in de wao te verlagen. Voor mensen die jonger zijn dan 35 jaar en in de wao terechtkomen, betekent dat na enkele jaren een verlaging van de uitkering van 70 procent naar 60 procent.

Het kabinet heeft gisteren de hele dag intensief vergaderd om een oplossing te vinden voor de problemen rond de wao. De besprekingen in de ministerraad werden in de loop van de dag geschorst om politiek overleg te voeren met de kamerfracties van CDA en PvdA. De beraadslagingen werden in het begin van de avond voortgezet op basis van een voorstel (CDA) als door staatsecretaris Ter Veld (PvdA) is ondertekend.

In het voorstel van de bewindslieden houden wao'ers van vijftig jaar en ouder —net zoals in het oude kabinetsvoorstel— hun huidige wao-uitkering. De hoogte van de uitkering voor jongeren wordt gedurende enige tijd bevroren. Hoe lang dat duurt, hangt af van de hoogte van de uitkering. Hoe hoger, hoe langer de bevriezing (en dus de waardevermindering) duurt. De uitkeringen mogen in elk geval niet zakken onder het niveau van een aaw-uitkering (70 procent minimumloon), die regelmatig wel aan de prijsstijgingen wordt aangepast.

Nieuwe gevallen

Voor nieuwe gevallen blijft de huidige wao-systematiek van 70 procent van het laatst verdiende loon gedurende enkele jaren gewoon bestaan. Daarna komt men in de veel lagere aaw terecht. Voor deze mensen komt er echter een toeslag op de aaw-uitkering. Nieuwe wao'ers behouden in het voorstel van De Vries en Ter Veld tot hun vijfendertigste 60 procent van hun laatstverdiende loon.

De toeslag op de aaw-uitkering wordt geleidelijk hoger naarmate de betrokken wao'er ouder is. Vanaf 55 jaar en ouder krijgt men 70 procent van het laatst verdiende salaris. Ook voor de groep nieuwkomers in de wao geldt overigens dat zij niet onder het niveau van de aaw-uitkering mogen uitkomen.

Om een en ander te betalen gaat de straf voor werkgevers die een werknemer laten afvloeien naar de wao omhoog. Het kabinet heeft in het voorstel van 13 juli een boete opgenomen van vier maanden salaris. Dat wordt nu een bedrag van twaalf maanden salaris. Dat geld moet in een aaw-fonds gestort worden en zal vervolgens aan de werknemers worden gegeven in de vorm van een premieverlaging (de wao-premie wordt door de werknemers zelf betaald).

Zie verder pag. 3

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.