+ Meer informatie

KERNCENTRALES

2 minuten leestijd

Kernenergie is een van de zaken die in de huidige verkiezingscampagne een belangrijke rol spelen. De linkse partijen hebben in hun program staan dat de twee kerncentrales die we nu hebben, gesloten moeten worden. De PPR wil dat zelfs meteen doen. D'66 in ieder geval voor 1985.

Dat is een heel verschil met een jaar of wat geleden. Onder het kabinet-Den Uyl (waarin de progressieve partijen toch de meerderheid hadden) werden er nog plannen ontworpen om nieuwe kerncentrales te bouwen. Daar is nu geen sprake meer van. Alleen de VVD is nog bereid om het aantal kerncentrales uit te breiden. In de huidige politieke constellatie gaat de strijd vooral om de vraag of de bestaande kerncentrales open moeten blijven of niet.

Nu is er zeker in ons land alle reden om met de bouw van kerncentrales uit te kijken. Grote dunbevolkte gebieden, zoals men die in Frankrijk of de USA aantreft, hebben wij in Nederland niet. Er is bij ons altijd van omwonenden sprake. Dat maakt het risico van kerncentrales hier groter dan elders ter wereld.

Maar als we afzien van kernenergie, moeten we de consequenties daarvan wel beseffen. Kerncentrales kunnen immers goedkoper elektriciteit leveren dan centrales die op olie of aardgas gestookt worden. Weliswaar zien we nu dat de elektriciteitsbedrijven uitwijken naar de steenkolen als goedkopere brandstof. Maar de milieuproblemen die een sterke toename van het kolengebruik zullen veroorzaken, moeten we niet gering achten.

Wanneer Nederland thans over vijf kerncentrales zou beschikken, dan zou dat jaarlijks één miljard aan energiekosten uitsparen. Deze berekening, op basis van het huidige prijspeil, werd onlangs gemaakt door de directeur van de IJsselcentrale.

Die hogere elektriciteitskosten die we nu maken, zijn niet alleen nadelig voor de consument, maar benadelen ook de concurrentiepositie van het bedrijfsleven. Vooral natuurlijk in de bedrijfstakken die erg veel energie gebruiken.

Wie dus geen kernenergie wil, moet daar wat voor over hebben. Eén van de verwijten die men de tegenstanders van kernenergie moet maken, is wel dat zij in al hun luidruchtige acties hieraan veelal voorbij gaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.