+ Meer informatie

Derde methanolfabriek op basis van kolengas?

Investering van tweehonderd miljoen

2 minuten leestijd

GRONINGEN — De al jaren bestaande plannen voor de bouw van een derde methanolfabriek in het Eemsmondgebied, naast de twee bestaande methanolfabrieken in Delfzijl, zijn nu door methanor VOF gekoppeld aan de plannen van de Gasunie om bij de Groninger Eemshaven een kolenvergas- ^ j ^ j^ .-., „iet.wp aan singsinstallatie te bouwen. Aanvankelijk was er sprake van dat de derde me- "ï^"^'" ^?"^'J' ^" -^^ ''^ "'^"«'^ ^an thanolfabriek zou gaan draaien op basis van uit Noorwegen aangevoerd aardgas,

Methanor VOF, gevestigd te Haren (Gr), waarin AKZO, DSM, Dyno Industrier (Oslo) en Kemanobel (Stockholm) deelnemen, bestudeert nu samen met de Gasunie de mogelijkheid om een deel van het kolengas, dat beschikbaar komt voor de geplande kolenvergassingsinstallatie van de Gasunie, te gebruiken voor de produktie van methanol.

Komt de kolenvergassingsinstallatie van de Gasunie er inderdaad —de beslissing daarover wordt in de tweede helft van dit jaar verwacht — en levert het nu aan de gang zijnde on-' derzoek een positief resultaat op dan zal de nieuwe fabriek aan circa 100 mensen werk bieden en een investering vergen van 150 a 200 miljoen gulden.

Het aantal arbeidsplaatsen hlijft daarmee iets beneden eerdere ramingen (december 1980) toen gesproken werd over een investering van 200 a 250 miljoen gulden en 150 arbeidsplaatsen. Op basis van een koleninzet van ongeveer twee miljoen ton, waarnaar de voorkeur van de Gasunie al geruime tijd uitgaat, zal er op jaarbasis, waarvan dan plusminus zestig procent zal worden gebruikt voor het verdunnen van hoogcalorisch gas tot gas dat in het Nederlandse leidingnet kan worden gebruikt, terwijl de resterende veertig procent bestemd is voor de produktie van plusminus 500.(X)0 ton methanol per jaar. De totale produktie van de fabriede Eemshaven zal dan ongeveer 1,2 miljoen ton methanol bedragen. De fabrieken van Methanor zullen dan samen tot de grootste methanolproducenten ter wereld behoren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.