+ Meer informatie

Rare lamp

2 minuten leestijd

„Wat heb je nu toch voor een rare lamp gekocht, „zo'n kaal ding?" zegt Corine (14), terwijl ze de nieuwe schemerlamp bekijkt. „ 'k Vinder niks aan, was er nu niets anders in de winkel?"gaat ze verder. „Natuurlijk Corine, natuurlijk waren er veel mooiere lampen, maar daar hingen ook héél andere prijskaartjes aan. "Ze zou me alleen maar aankijken, haar schouders ophalen en - zeggen: „Nou, had dan maar niks gekocht." Dus ik zweeg maar eigenlijk had ze gelijk. 't Is een beetje een kale lamp, een blankhouten stok met een gladde kop erop. Maar hij was in de aanbieding en ik dacht dat het toch wel meeviel. De lamp die ik écht mooi vond, voor dat geld hadden de jongens allemaal een nieuwe jas gehad, dus ik vond dat verkwisting...
Een beetje sip schoof ik hem nog een eindje naar achteren. Wim (12) kreeg met me te doen, hij kreeg medelijden. Hij zei: „Nou mam, alis-tie mooi of lelijk, het gaat er maar om dat-ie helder licht geeft. "En daar was ik het helemaal mee eens.
's Avonds heb ik die woorden nog eens herhaalt, maar dan in een heel andere strekking... Ze waren vervelend, die avond, de jongens. En toen dachten ze dat ze leuk waren door iedereen eens op de hak te nemen. Vooral de leerkrachten werden bekritiseerd. Wim was helemaal in topvorm en haalde z 'n onderwijzer eens flink over de hekel. Er was werkelijk niets goed aan die man. Daarbij vonden ze ook nog dat hij kromme benen had! Nadat ik het even aangehoord had, werd ik het opeens beu, erg beu, ik verhief m 'n stem en zei, Wim strak aankijkend: „ Wat geeft het nu, of hij mooi is of lelijk, recht is of krom, als hij maar een "helder Licht geeft!" Wim zweeg beschaamd, begrijpend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.