+ Meer informatie

„Homo-huwelijk Kever niet door ambtenaar"

Dales: Ceremonie zonder gevolgen

2 minuten leestijd

PEN HAAG — Het is volgens minister Dales van binnenlandse zaken „ongewenst" dat een ambtenaar van de burgerlijke stand in een gemeente betrokken wordt bij een samenlevingsbevestiging. In elk geval kan zo'n ambtenaar niet in zijn hoedanigheid als ambtenaar van de burgerlijke stand bij de bevestiging van de samenleving van —bij voorbeeld— twee homofielen worden betrokken.

Dit schrijft Dales in antwoord op schriftelijke vragen van de SGP-senator Barendregt. Volgens de minister zal staatssecretaris Kosto van justitie aan de Permanente Commissie'^ voor de Burgerlijke Stand en Nationaliteitsaangelegenheden vragen binnenkort een aanbeveling te versturen naar alle ambtenaren van de burgerlijke stand om geen medewerking te verlenen aan de ceremoniële bevestiging van alternatieve samenlevingsverbanden.

Dales vreest niet voor vervaging van het huwelijk, waarvoor de SGPsenator wel bang is. Wel kan er, zo erkent de minister, wellicht verwarring bij derden ontstaan. Derden zouden ook gevolgen aan zo'n registratie kunnen verbinden. Maar de waarborgen die „verbonden zijn aan een wettelijke geregistreerde huwelijksvoltrekking ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand" gelden bij zo'n registratie niet.

De bevestiging van een samenleving geldt ook niet als een „bekrachtiging", het gaat om bevestiging van een feitelijke situatie. De samenlevenden moeten als bewijs hiervan een notarieel contract laten zien, die overigens geen andere rechtskracht heeft dan alle andere onderhandse akten. Maar het heeft niets van doen met een huwelijksvoltrekking, aldus Dales.

Gevolgen

Bij een huwelijkssluiting moeten aanstaande echtgenoten ten overstaan van de ambtenaar en in tegenwoordigheid van getuigen verklaren dat zij elkaar aannemen tot echtgenoten en dat zij getrouw alle plichten vervullen die de wet aan de huwelijkse staat heeft verbonden. Bij een bevestiging van een samenleving wordt door de samenlevenden niets verklaard en er wordt door een door de gemeente aangewezen persoon ook niets voltrokken. „Aan de registratie zijn geen gevolgen verbonden".

De ambtenaar die bij deze registratie namens de gemeente aanwezig is, maakt ook duidelijk dat het niet gaat om een formele huwelijkssluiting en dat aan een samenlevingsbevestiging op zichzelf geen rechtsgevolgen zijn verbonden. De gemeenten Deventer, Giessenlanden en Rheden hebben een samenlevingsregistratie in het leven geroepen. Volgens Dales heeft inmiddels ook Leeuwarden hiertoe besloten, zo blijkt uit haar reactie op Barendregts vragen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.