+ Meer informatie

Nieuwe leiding voor gastransport naar Randstad

1 minuut leestijd

GRIJPSKERK/MEDEMBLIK (ANP) - De Gasunie gaat een 115 kilometer lange pijpleiding aanleggen om vanuit het gasveld in Slochteren de Randstad van gas te voorzien.

De Randstad wordt nu voornamelijk van gas voorzien uit velden in de Noordzee. Aangezien die velden leeg raken is de 200 miljoen euro kostende pijp nodig, zo deelde een woord-voerder van de Gasunie gisteren mee. Ook wordt de nieuwe transportlijn gebruikt om aardgas aan Groot-Brittannië te leveren.

De gasleiding begint in Grijpskerk en loopt via Friesland onder het IJsselmeer door naar Medemblik. De pijp, die in 2007 operationeel wordt, komt naast bestaande, kleinere leidingen te liggen.

De leiding wordt aangesloten op het bestaande netwerk in Noord-Holland om van daaruit het gas verder naar de Randstad te kunnen transporteren.

Vanuit Medemblik wordt een bestaande leiding gebruikt om het gas naar het Noord-Hollandse Balgzand te transporteren. Vanuit Balgzand wordt het gas door een in aanleg zijnde leiding naar het Engelse Bacton getransporteerd. Die pijp onder de Noordzee door, kost 500 miljoen euro en wordt medio december 2006 operationeel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.