+ Meer informatie

Eis van vier jaar en tbs voor wurgen vriendin

1 minuut leestijd

ALKMAAR (ANP) - Officier van Justitie F. Oosterhuis heeft gisteren voor de Alkmaarse rechtbank vier jaar gevangenisstraf met aftrek van voorarrest en terbeschikkingstelling met dwangverpleging geëist tegen de 26-jarige T. N. uit Alkmaar. Zij achtte bewezen dat de man op 6 maart van dit jaar in een geestelijk verwarde I toestand zijn 17-jarige vriendin „na

rustig beraad" heeft gewurgd.

De wurging in de bosjes rond een kinderspeelplaats aan de Alkmaarse Bannewaard vormde het slot van een gecompliceerde relatie tussen N. en het meisje. Hij koesterde een obsessieve, maar onbeantwoorde verliefdheid voor haar.

Lichamelijke klachten die N. ten onrechte toeschreef aan aids brachten hem onder medische behandeling. In de overtuiging stervende te zijn en door de dreiging van een eenvoudige kijkoperatie verloor N. steeds verder het contact met de realiteit. Mensen in zijn omgeving, inclusief de vriendin, ging hij als monsters zien, die hem wilden verslinden.

Nadat een poging tot zelfmoord was mislukt, vatte hij in een psychotische toestand het plan op zich samen met zijn geliefde van het leven te beroven. Na ontsnapping uit het Medisch Centrum Alkmaar voltrok N. het doodvonnis met een sjaal aan zijn vriendin. Een vader van een spelend kind verhinderde hem zich zelf met desjaal te wurgen.

Psychiaters van het Utrechtse Pieter Baancentrum schetsten een gecompliceerd psychiatrisch beeld, waarin N. ziek werd van onbeantwoorde verliefdheid en in een toestand van sterk verminderde toerekenbaarheid de moord beging. Ondanks heftige wraakgevoelens tussen de Vietnamese families van de dader en die van het slachtoffer bleven verdere ongelukken uit.

De Alkmaarse rechtbank wijst op 20 augustus vonnis.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.