+ Meer informatie

Belfast bang voor escalatie geweld

Na begrafenis van Bobby Sands

3 minuten leestijd

ÏELFAST/LONDEN — In de Noordierse hoofdstad Belt wordt vandaag de grootste massademonstratie ver^ cht van de laatste tien jaar, nadat IRA-aanhanger Bobby ids op het kerkhof van Militown is begraven.

lar na de begrafenis de door het ler[epublikeinse Leger (IRA) afgekone rouwperiode is beëindigd bestaat Igemeen de vrees dat het geweld in rd-Ierland, dat de laatste dagen redelijk binnen de perken is geblezal escaleren. et het oog hierop wayen rond 30.000 iieagenten en militairen in de hoogstaat van paraatheid gebracht, nsdagavond arriveerde bovendien 600 man sterke elite-eenheid van de je strijdkrachten. Deze eenheid, eerste batiljon van het koninklijk Tient uit Wales, is speciaal opgeleid de bestrijding van het terrorisme DOr straatgevechten.

Agent gedood
de nacht van dinsdag op woensdag m het wederom tot ernstige rellen, telfast werd een politieagent door geweerschot gedood. In Dunganwerden auto's in brand gestoken. In londerry liep een soldaat verwonen op toen een spijkerbom ontplof1 Dublin, de hoofdstad van de Ierse ibliek, trokken ongeveer 200 jongeren door de straten, staken eveneens auto's in de brand en gooiden winkelruiten in.

Kritiek Labour

In Londen leverden twaalf LabourIfeden van het Lagerhuis scherpe kritiek op de conservatieve regering van premier Thatcher. Zij verwijten de regering dat deze door „onbuigzaamheid" de dood van Sands op de koop toe heeft genomen. De twaalf menen — in tegenstelling tot hun partijleider Michael Foot — dat de premier op enkele van de eisen van de IRA-gevangenen had moeten ingaan. Tot die eisen behoren onder meer het recht om eigen kleding te dragen. ,

Om de Britse regering zover te krijgen dat zij deze eisen inwilligt, zijn nog steeds drie IRA-leden in hongerstaking in de beruchte Maze-gevangenis bij Belfast. De 25-jarige Francis Hughes bevindt zich in levensgevaar.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Humphrey Atkins, bestempelde de voortdurende hongerstakingen als zinloos, omdat Londen nooit zal toegeven aan de eis dat de IRA-gedetineerden de status van politiek gevangene krijgen.

Intussen bewezen de Noordierse katholieken in grote getale de in het ouderlijk huis opgebaarde Sands de laatste eer. Sands is opgebaard in een open lijkkist. De groen-wit-oranje vlag van de Ierse republiek bedekt de baar.

TASS hard

De Sovjet-pers besteedde de afgelopen dagen uitvoerig aandacht aan de dood van Sands. In het partijblad de Pravda wordt het IRA-lid een „slachtoffer van de onmenselijke politiek van de regering-Thatcher" genoemd. De situatie in Noord-Ierland is in het verleden in Moskou vaak aangegrepen om het Westen te beschuldigen van schendingen van de mensenrechten en om duidelijk te maken dat de westerse landen met hun aanvallen op de Russische staat van dienst op dit gebied op zijn minst Schijnheilig handelt. Overigens blijkt uit gesprekken met Russen dat velen niet begrijpen hoe Sands tegelijk parlementslid en gevangene kon zijn. „Ik veronderstel dat dat is wat jullie democratie noemen", aldus een Moskoviet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.