+ Meer informatie

Nieuwe ontdekkingen kasteel Valkenburg

Bmgkelder van 3,5 meter diepte gevonden

2 minuten leestijd

VALKENBURG — Recente opgravingen hebben enkele interessante ontdekkingen opgeleverd met betrekking tot de enige op een natuurlijke hoogte gebouwde burcht van Nederland, het vroegere kasteel van

de heren van Valkenburg. Van dit gebouw is thans nog alleen een ruïne over.

Prof. dr. J. G. N. Renaud, die al acht jaar in samenwerking met de rijksdienst voor het oudheidkundig bodemonderzoek en de Nederlandse kastelenstichting bezig is met opgravingen in Valkenburg, heeft de jongste ontdekkingen toegelicht.

Gevonden is onder meer een zogeheten brugkelder met een diepte van 3,5 meter. In feite een stukje van de voormalige gracht waarover in de Middeleeuwen een ophaalbrug moet hebben gelegen. Met steun van de ANWB is thans een vaste brug van hout over de kelder gebouwd. Verder zijn resten van een ronde toren met poortgebouw opgegraven en een oude waterafvoer uitgekapt in rotsgesteente, die naderhand gedicht is en vervangen door een andere waterafvoer op enige afstand van de eerste.

UITBREIDING

Uit de gevonden eerste afvoer blijkt, aldus prof. Renaud, dat rond 1200 de molentoren en bepaalde buitenmuren, waarvan nu nog brokstukken over zijn, niet bestonden. Volgens hem is dit een bewijs voor de stelling dat de burcht van Valkenburg regelmatig is uitgebreid.

Nog afgezien van de kosten (vele miljoenen) om gedeelten van de vroegere burcht te restaureren acht prof. Renaud het niet doenlijk om daar aan te beginnen, omdat een juist beeld over het eerste kasteel dat op een hoogte gebouwd is rond 1100 ontbreekt. De burcht van Valkenburg is namelijk sindsdien meer dan eens verwoest en afgebrand.

VERWOESTING

De meest grondige verwoesting vond in 1672 plaats op last van koning-stadhouder Willem III. Hij liet springladingen onder de burcht aanbrengen die niet alleen het gebouw hebben beschadigd, maar zelfs rotslagen waarop het stond. De bedoeling van de opgravingen is om de toeristische bezoekers, vorig jaar rond 160.000, enig beeld te geven van het vroegere kasteel. In een putkelder is nog een skelet van een mens uit 1300 gevonden. kenburgse kastelenstichting samen met een landelijke kastelenstichting, gelden beschikbaar stelt voor de opgravingen die in 1921 zijn begonnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.