+ Meer informatie

Zonnig weer brengt kiezers in stemming

Opkomst naar stembus over algemeen goed

2 minuten leestijd

AMSTERDAM — De opkomst naar de stembus voor de Tweede-kamerverkiezingen was vanmorgen over het algemeen goed te noemen. In Amsterdam bleek uit een steekproef dat na ruim 2,5 uur 15 tot 20 procent van de kiezers hun stem hadden uitgebracht. De meeste onderzochte stembureaus in de hoofdstad verwachten dat de opkomst even groot of zelfs groter zou worden dan vier jaar geleden.

„Ik heb het idee dat de pessimisten ongelijk gaan krijgen", zei één van de voorzitters. Slechts één bureau noemde de opkomst erg slecht.

Ook in Rotterdam en Utrecht was de opkomst goed of zelfs beter dan vier jaar geleden. In Utrecht had, dank zij het „stemmige" weer rond tien uur al een fors deel van de Utrechtse stemgerechtigden zijn „plicht" gedaan, bleek uit navraag bij de bureaus. In Rotterdam waren het 's ochtends vooral ouderen die naar de stembureaus trokken. Maar dat is volgens een woordvoerster van het Rotterdamse stadhuis een normaal beeld.

In Gelderland varieerde de opkomst van de kiezers vanochtend van „vrij druk" in Apeldoorn, tot „erg-goed" in Arnhem. In Nijmegen had omstreeks tien uur bijna een kwart van de kiezers zijn stem uitgebracht. Evenals in de andere plaatsen zou de goede opkomst in Gelderland in verband kunnen worden gebracht met het mooie weer. Ook in de provincies Drenthe, Overijssel, Limburg en Zeeland was de opkomst goed en soms zelfs hoger dan voorheen.

Felle strijd
Tot op het allerlaatste moment heeft de verkiezingsstrijd in een felle hevigheid gewoed. De partijen ontzagen elkaar op geen enkele wijzen en „stoten onder de gordel" werden over en weer uitgedeeld.

CDA-lijsttrekker Van Agt en Lubbers, CDA-fractievoorzitter in de Tweede kamer, hebben maandag in een persverklaring PvdA-lijsttrekker Den Uyl aangewreven dat hij een „slechte verliezer" is. Aanleiding voor de verklaring is het tv-debat tussen de lijsttrekkers van de vier grote partijen van afgelopen zondag, en een PvdA-pamflet van maandag waarin wordt herhaald dat het CDA de huren met twintig procent wil verhogen.

Platvloers
D'66-lijsttrekker Terlouw heeft maandagavond de VVD beschuldigd van „platvloersheid". Op zijn laatste spreekbeurt, in Haarlem, toonde Terlouw zich woedend over de advertentie van de VVD in de avondbladen van maandag, die hij als „kiezersbedrog" omschreef.

Van Kemenade, de voormalige PvdA-minister van onderwijs, heeft maandagavond in Apeldoorn het peil van de verkiezingscampagne gehekeld. Vooral de aanvallen op PvdA-lijsttrekker Den Uyl waren van een bedenkelijk peil, aldus Van Kemenade.

Valse beschuldigingen, grove aantijgingen, stoten onder de gordel, het waren blijkbaar uitingen van de „nationale aanpak" waarvan VVD-lijsttrekker Wiegel de mond vol heeft, aldus Van Kemenade.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.