+ Meer informatie

Noord-Korea werkt aan kernwapens

Overloper klapt uit de school:

2 minuten leestijd

SEOEL (AP) — Een Noordkoreaanse diplomaat, die eerder dit jaar naar Zuid-Korea is overgelopen, heeft gisteren gezegd dat zijn communistische vaderland een ondergronds nucleair onderzoekscentrum heeft waar waarschijnlijk gewerkt wordt aan de bouw van atoomwapens.

Op een persconferentie in Seoel bevestigde de 38-jarige Ko Young Hwan het vermoeden dat Noord-Korea niet ver af is van de bouw van een eigen kernbom. Ko, die eerste secretaris op de Noordkoreaanse ambassade in Kongo was, zei dat het onder zijn collega's „algemeen bekend" was dat de regering in Pyongyang een of twee jaar verwijderd was van het maken van een eigen atoomwapen.

„De Noordkoreaanse leiders beschouwen kernwapens als het laatste redmiddel om hun systeem overeind te houden. Ik denk dat het nog een a twee jaar zal duren voor ze die hebben", aldus Ko. Het was de eerste keer dat het bestaan van een ondergrondse nucleaire fabriek in NoordKorea bevestigd werd.

De diplomaat vertrok in maart uit Kongo en arriveerde twee maanden later in Seoel. Met de bekendmaking van zijn vlucht naar het zuiden wachtte Ko, omdat hij vreesde voor represailles tegen zijn familie die was achtergebleven in Kongo en andere verwanten in Noord-Korea.

Ondergrondse installatie

De diplomaat, die onder meer heeft gefungeerd als tolk Frans voor de Noordkoreaanse leider Kim II Sung, zei dat hij tot zijn besluit om naar het zuiden te gaan was gekomen, omdat hij niets meer zag in het communistische staatsbestel van zijn land.

Na de val van het communisme in Oost-Europa maakte hij kritische opmerkingen over die ideologie, waardoor hij vreesde naar Noord-Korea te worden teruggeroepen. Ko is, voor zover bekend, de eerste Noordkoreaanse diplomaat die uitwijkt naar het zuiden sinds de twee rivaliserende staten in 1948 gevormd werden.

„Noord-Korea heeft een ondergrondse onderzoeksinstallatie in Bakchon en is een of twee jaar verwijderd van de produktie van een kernwapen", zo verklaarde Ko.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.