+ Meer informatie

Koninklijk paar bezoekt Duitsland

„Gebaar van vriendschap"

2 minuten leestijd

Op uitnodiging van president Von Weizsacker brachten koningin Beatrix en prins Claus eind april een officieel bezoek aan Duitsland. Na de ontvangst in Bonn bezochten ze o.a. de Brandenburgerpoort in Berlijn en slot Sanssoucci. De volgende dag voerde de tocht naar een landbouwcoöperatie in Bellin en een machinefabriek in Dresden. Verslag van Bij de Brandenburgerpoort in Berlijn kreeg de koningin spontaan een grote beer aangeboden. het eerste officiële bezoek van een Westeuropees staatshoofd aan het nieuwe Duitsland, gekenschetst als een „ongewoon gebaar van vriendschap en een bewijs dat we heel goede buren zijn."

Vorig jaar werden de BRD en de DDR één land. Onze vorstin is het eerste staatshoofd dat een officieel bezoek heeft gebracht aan het verenigde Duitsland. Op het programma stonden meest uitstapjes naar voormalig Oost-Duitsland. Geen wonder; in 1982 bracht koningin Beatrix reeds een staatsbezoek aan West-Duitsland. De toenmalige burgemeester van West-Berlijn, Richard von Weizsacker, is nu president van Duitsland en als zodanig vergezelde hij de hoge Hollandse buurvrouw. Duitsland was bijzonder blij met het bezoek van de Nederlandse hoogheden. President Von Weizsacker noemde het „een ongewoon gebaar van vriendschap en een bewijs van het feit dat we heel goede buren zijn." Voor de Koningin en haar man hield de visite aan Duitsland meer in dan een kijkje bij de buren. Beiden hebben er familiebanden: Mecklenburg, Brandenburg, Saksen.

Spontaan
Hoewel na de feestroes nu de harde werkelijkheid tot de ex-Oostduitsers begint door te dringen en er een wat gelaten, bedrukte stemming heerst, werd de Nederlandse koningin hartelijk ontvangen. Bij de Brandenburger poort kreeg Beatrix zelfs spontaan een grote speelgoedbeer aangeboden, iets wat ook bij ons de krant zou halen vanwege de niet-alledaagsheid. Het nabij Berlijn gelegen Potsdam, waar vroeger de Pruisische koningen en de Duitse keizers woonden, is nu hoofdstad van de nieuwe deelstaat Brandenburg. Hier bezochten koningin Beatrix en prins Claus orider meer de Hollandse wijk, die uit de 18e eeuw stamt. Ook slot Sanssouci in Potsdam werd met een bezoek vereerd; Koningin en Prins tekenden er het gouden boek.

Mecklenburg
In Bellin (provincie Mecklenburg- Vorpommern) bezocht het Nederlandse koninklijk paar een landbouwcoöperatie. In Güstrov (eveneens in Mecklenburg) was de bevolking zonder meer enthousiast over het koninklijke bezoek. In deze stad bezocht de vorstin de Ernst Barlach Gedenkstatte in de 15e-eeuwse Gertrudenkapelle. Barlach was een belangrijke graficus en dichter. In de Raadzaal van Güstrov werd het gouden boek verrijkt met een koninklijke en een prinselijke handtekening. Ook Dresden werd aangedaan. Hier stond een machinefabriek in de belangstelling, terwijl de hoge gasten ook lusthof "Het Zwinger" bekeken. Vanaf luchthaven Dresden steeg de PH-PBX op richting Holland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.