+ Meer informatie

Koppeling blijft ook bij geldnood overheid

Wetsontwerp naar Kamer gestuurd

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister De Vries van sociale zaken en werkgelegenheid heeft gisteren het wetsvoorstel. voor de koppeling tussen lonen en uitkeringen naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens hef voorstel kan een -slechte financiële situatie van de overheid geen reden zijn oih de koppeling te verbreken.

In het wetsontwerp staan slechts twee oorzaken vermeld op grond waarvan de regering over kan gaan tot het afschaffen van de koppeling. Indien er te veel mensen afhankelijk worden van een uitkering erl indieii de loonstijging in de marktsector te hoog is, kan de regering besluiten de uitkeringen niet meer gelijk op te laten gaan met de lonen in het bedrijfsleven.

De grens voor het nemen van het besluit om de koppeling overboord te zetten, is de huidige verhouding tussen het aantal mensen met een baan en het aantal mensen die afhankelijk zijn van een uitkering. Die verhouding is op dit moment 86 mensen met een uitkering op elke honderd mensen met een baan. Als die verhouding verslechtert, is volgens het wetsontwerp het moment gekomen om de koppeling te laten vallen. ministers in het kabinet hebben in het verleden gezegd dat de koppeling ook afgeschaft moest kunnen worden indien de financiële toestand van de overheid nog zorgelijker werd. Minister De Vries heeft daartegenover altijd volgehouden dat de Icoppeling juist de goedkoopste manier is om de koopkracht van de laagste inkomens te beschermen.

Behoud

In het kader van de tussenbalans heeft het kabinet in principe gekozen voor behoud van de koppeling. Indien de lonen in de marktsector echter meer zullen stijgen dan het inflatiepercentage, zal het kabinet de hogere rekening van.de koppeling aan het bedrijfsleven presenteren door middel van het verhogen van de sociale premies.

Voor zover de overheid de uitkeringen zelf betaalt (zoals bij voorbeeld de bijstand), zullen de hogere uitgaven 'gecompenseerd worden via een verlaging van de rijksbijdrage aan de sociale fondsen.

Dat maakt een verhoging van de sociale premies noodzakelijk, zodat ook hier de rekening uiteindelijk naar het bedrijfsleven gaat. De nieuwe wet zal waarschijnlijk pas per 1 januari 1992 van kracht worden. Dat heeft tot gevolg dat de uitkeringen per 1 juli nog gewoon met de loonstijging mee zullen gaan. Naar verwachting betekent dat een stijging met 3,2 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.