+ Meer informatie

DE ECHTE MINIMA

2 minuten leestijd

De regering gaat honderd miljoen beschikbaar stellen voor de echte minima. Dus voor die gezinnen die inderdaad van een minimuminkomen rond moeten komen. Hiermee geeft het kabinet gehoor aan de aandrang uit de Tweede Kamer en zelfs van de Raad van State, waar men vond dat de voorgestelde inkomensoffers onrechtvaardig verdeeld waren.

Het probleem is echter wel om de echte minima te vinden. Gezinnen die alleen van een minimuminkomen moeten rondkomen, staan niet apart geregistreerd naast gezinnen waar behalve dat minimuminkomen nog andere inkomstenbronnen zijn, zoals een (bij)baantje van vrouw of kinderen.

Vandaar dat behalve die honderd miljoen nog 25 miljoen nodig zijn om deze maatregelen ook administratief uit te voeren! Dat is toch wel een scheve verhouding. Ook al houdt men op die manier een aantal ambtenaren aan het werk.

Natuurlijk komt het voor degenen die van een minimuminkomen moeten leven, hard aan wanneer daar nog weer iets vanaf moet. Maar we moeten dat nu ook weer niet overdrijven. Het is niet zo dat men met een minimuminkomen op de grens van de armoe zit en de honger wacht wanneer men een stapje terug zou moeten.

Wat tegenwoordig als een minimuminkomen wordt aangeduid, zou voor de oorlog betiteld worden als een royaal inkomen. Het zit ook nog een heel stuk boven het inkomensniveau dat in de vijftiger en zestiger jaren als minimaal werd gezien.

In een recent rapport van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, wordt ten aanzien van Nederland betoogd dat ons royale stelsel van sociale voorzieningen de werklust remt. Dat gaat natuurlijk niet voor elk individueel geval op, maar we moeten de zaak in zijn geheel bekijken. Het nationaal inkomen moet eerst verdiend worden, voor men het kan besteden. Al te ruime sociale zekerheid stimuleert niet om de handen uit de mouwen te steken, maar werkt juist averechts.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.