+ Meer informatie

Herstel Philips staat sterk onder druk

Prijzenslag in consumentensector

2 minuten leestijd

EINDHOVEN - Het herstel bij Philips staat sterk onder druk. Dit is vooral het gevolg van een harde prijzenslag op de internationale markt voor consumentenprodukten. De raad van bestuur heeft besloten geen interimdividend uit te keren over het lopende jaar.

Het elektronicaconcern publiceerde vanmorgen de cijfers over het derde kwartaal. De nettowinst bedroeg 188 miljoen gulden, waarmee het totaal over januari tot en met september uitkwam op 510 miljoen, exclusief de buitengewone baten van 365 miljoen die voortvloeiden uit de verkoop van het resterend belang in Whirlpool. De omzet lag met 39,5 miljoen op hetzelfde niveau als in de vergelijkbare maanden van 1990. In die periode verdiende Philips (exclusief buitengewone baten) 131 miljoen. Na verwerking van de herstructureringsvoorzieningen rolde toen, dus in de eerste negen maanden van 1990, een verlies van 1786 miljoen uit de bus.

De concernleiding handhaaft de eerder uitgesproken verwachting dat de omzet over geheel 1991 ongeveer even groot zal zijn als over het vorige jaar. Zij durft nog steeds geen voorspelling te doen over de hoogte van de winst. Een besluit over het totale dividend wordt bekend gemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers, op 27 februari aanstaande.

De voorzichtige opstelling hangt samen met de momenteel zeer moeilijke markt voor consumentenelektronica. De in de meeste landen verslechterde economie maakt de mensen terughoudend met de aanschaf van duurzame consumptiegoederen, zoals audio- en video-apparatuur. Onder invloed hiervan woedt er tussen de ondernemingen die opereren op dit terrein een zware concurrentieslag. Die heeft ertoe geleid dat de prijzen thans 5 procent lager liggen dan in het derde kwartaal van 1990.

Operatie-Centurion

De tegenvallende ontwikkeling komt vooral tot uitdrukking in het bedrijfsresultaat (winst voor aftrek van financieringslasten en belastingen). Dat bedroeg over de maanden juli tot en met september 469 miljoen gulden, tegen 522 miljoen in het overeenkomstige deel van 1990.

Bestuurslid Appelo sprak op een persconferentie zijn bezorgdheid uit over de gang van zaken in de sector van de consumentenprodukten. Daarentegen stemt de situatie in de overige onderdelen van het concern naar zijn oordeel tot tevredenheid. De operatie-Centurion heeft in de eerste negen maanden geleid tot een uitstoot van 24.200 personeelsleden. Thans werken er bij Philips wereldwijd nog ruim 250.000 mensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.