+ Meer informatie

Comecon heft zich na 42 jaar zelf op

„We beginnen weer met een schone lei"

2 minuten leestijd

BOEDAPEST (RTR/DPA) - De Comecon, de organisatie voor economische samenwerliing van het voormalige Oostblok, is gisteren formeel ontbonden tijdens een ministersbijeenkomst van een kwartier in Boedapest. In het opheffingsprotocol is vastgelegd dat alle overeenkomsten binnen de organisatie over negentig dagen nietig worden. Het was de kortste Comecon vergader ing sinds de oprichting in 1949. De organisatie heeft 42 jaar bestaan.

Met een openingstoespraak van de Hongaarse minister van economische betrekkingen met het buitenland, Bela Kadar, en het ondertekenen van tevoren overeengekomen documenten was de opheffing een feit. De Comecon, Raad voor Wederzijdse Economische Bijstand, had al opgehouden te opereren sinds 1 januari, toen de lidstaten overschakelden op het gebruik van dollars bij hun handelstransacties.

Enorm gebouw

Aanvankelijk hebben Cuba, Vietnam en Mongolië erop aangedrongen een opvolger van de Comecon in het leven te roepen onder de werknaam Organisatie voor Economische Samenwerking. Maar „we besloten met een schone lei te beginnen en meenden dat opheffing van de Comecon de beste manier was om dat te bereiken", zei een Hongaarse handelsfunctionaris.

De twee protocols die de SowjetUnie, haar vijf voormalige Oosteuropese „satellietstaten", Cuba, Mongolië en Vietnam gisteren ondertekenden, regelen de formele opheffing van de Comecon binnen negentig dagen. In die periode moet een gisteren benoemde commissie de liquidatie afwikkelen van de bezittingen -een enorm gebouw in Moskou waarin het hoofdkwartier is gevestigd en twee banken, de Internationale Investeringsbank en de Internationale Bank voor Economische Samenwerking.

De Oosteuropese landen hebben voorgesteld het hoofdkwartier te gebruiken voor de huisvesting van Kamers van Koophandel en handelsvertegenwoordigers van de voormalige Comeconleden. De Sowjet-Unie wil het gebouw kopen tegen de boekprijs van 23 miljoen dollar. In feite vertegenwoordigt het pand, in hartje Moskou, echter een waarde van zo'n 500 miljoen dollar.

Het was de bedoeling dat de zes Europese lidstaten na afloop van de opheffingsvergadering in Boedapest zouden blijven om over verdere onderlinge samenwerking te praten.

Gat vullen

De eenzijdige gerichtheid op de Sowjet-Unie die de Comecon kenmerkte, is de Oosteuropese landen zwaar opgebroken. Door de economische ineenstorting van de SowjetUnie kunnen zij hun produkten daar haast niet meer kwijt. De meeste landen zijn bilaterale handelscontacten aangegaan om het gat te vullen.

Hongarije bij voorbeeld wil niet alleen met afzonderlijke Sowjetrepublieken onderhandelen, maar ook directe handelscontacten aangaan met bedrijven in de Sowjet-Unie. Het heeft onlangs een handelsprotocol afgesloten met de Russische Federatie, zijn belangrijkste handelspartner in de Sowjet-Unie, alsmede een bankovereenkomst voor de financiële afwikkeling van de handel tussen bedrijven onderling.

Kadar zei dat de permanente Sowjetvertegenwoordiger bij de Comecon had beloofd dat de Sowjet-Unie 65 procent van de opbrengst van Hongaarse produkten zou besteden aan extra import uit Hongarije.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.