+ Meer informatie

Afrikaan lijkt Pérez de Cuéllar op te volgen

1 minuut leestijd

NEW YORK (AP) - Afrika heeft een eerste succes geboekt in zijn streven de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties te leveren.

Bij een eerste peiling in de Veiligheidsraad kregen vrijdag twee Afrikaanse kandidaten de meeste stemmen. Bernard Chidzero, de linkse minister van financiën van Zimbabwe, en Boutros Ghali, de Egyptische minister van buitenlandse zaken die heeft bijgedragen aan de Camp David-akkoorden met Israël, kregen beiden negen stemmen.

De informele, geheime peiling rond de opvolger van VN-secretarisgeneraal Javier Pérez de Cuéllar, die zich na een ambtstermijn van tien jaar niet herkiesbaar stelt, wordt volgende week voortgezet. De V-raad wil proberen eind deze of begin volgende maand consensus te bereiken over een nieuwe VN-chef om een formele stemming met alle risico's van verdeling en veto's van permanente leden vandien te vermijden.

Op het lijstje van veertien namen waaruit de V-raadsleden konden kiezen, stonden ook die van de Nederlandse minister van buitenlandse zalen, Hans van den Broek, de Canadese premier, Brian Mulroney, en prins Sadruddin Aga Khan, hoofd van de hulporganisatie van de VN in de Golf. Zij allen kregen elk vijf stemmen. De secretaris-generaal wordt gekozen door de Veiligheidsraad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.