+ Meer informatie

Maand lang gratis reizen in Maasstad

Harde acties niet uitgesloten

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Het openbaar vervoer in Rotterdam is vanaf morgen een maand lang gratis. Het bijna 2000 man tellende RET-personeel zal mogelijk in die maand nog tot harde prikacties overgaan. Het vervoerspersoneel vecht niet alleen voor zijn eigen belangen, maar wil ook solidair zijn met de stakende HTM-bestuurders.

In een uiterst emotionele vergadering eisten gisteravond de ABVA/KABO-leden van hun vakbond dat de actie zaterdag start. Het sub-vakbestuur wilde pas maandag beginnen met gratis openbaar vervoer geven. Maar een aantal bestuurders vroeg vandaag al te starten.

ABVA/KABO-bestuurder Dorenbos denkt dat ook het streekvervoer niet bij de acties zal achterblijven. „Ik heb het idee dat zij zitten te wachten op wat de RET doet. Ik verwacht dat het er volgende week wel zal gaan broeien." Dorenbos zou vandaag contact opnemen met de streekvervoersmaatschappijen. West-Nederland en Zuidwest-Nederland.

Iedereen blij
De RET-bestuurders hebben gekozen voor gratis vervoer omdat hiermee de gemeente Rotterdam het hardst getroffen wordt. Dorenbos: „Als we er mee stoppen is iedereen blij, dat is winst. Het Rijk verdient geld aan een staking. Als we gratis vervoer geven kost dat 1,2 miljoen gulden per week."

In Rotterdam staan de directie en het college van b en w achter de eisen van de RET-bestuurders. Op 28 april stuurde het college van b en w een brief aan minister Tuijnman, met de vraag de loonsverhoging goed te keuren.

De eisen van HTM- en RET-bestuurders liggen ongeveer gelijk: inschaling in een hogere loongroep, maar met behoud van de 6 procent ongemakkentoeslag.

Met hun gratis-vervoeractie hopen de RET-bestuurders niet de agressie van de passagiers tegen zich te krijgen. Zij willen op deze manier ook de middenstand niet de kans geven hen te beschuldigen van winstdelging.

Puinhoop
Bondsbestuurder Dorenbos was gisteravond niet zo optimistisch over de voorbereidingen van de actie. De, tijd daarvoor vindt hij te kort. Dorenbos: „Misschien wordt het een grote puinhoop, ik wacht maar af. Er zouden nog een aantal gesprekken gevoerd moeten worden, dat lukt nu gewoon niet."

Haagse bestuurders waren gisteravond enthousiast over de actie van de RET. Zij staken nu al meer dan twee weken en krijgen 67 gulden per dag. Met ruim 1700 gulden steun van hun Rotterdamse collega's keerden zij donderdagavond naar Den Haag terug.

Het Haagse vervoersbedrijf HTM heeft beroep aangetekend tegen het vonnis van de president van de rechtbank in Den Haag, die de vervoersbonden eerder deze maand toestemming gaf om te gaan staken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.