+ Meer informatie

RPF geeft startsein verkiezingscampagne

"Leefregel Bijbel niet uit handen geven"

3 minuten leestijd

'BARNEVELD — De Reformatorische Politieke Federatie (RPF) heeft afgelopen zaterdag het startsein gegeven voor de verkiezingscampagne. Naar schatting 1800 mensen waren naar het partijcongres gekomen, dat plaats vond in de Veluwehal te Barneveld. Het programma voor deze dag vermeldde behalve een aantal korte toespraken ook zang en muziek

Lijstaanvoerder M. Leerling hield de aanwezigen voor dat het in onze samenleving niet in de eerste plaats gaat om materiële noden, maar om een geestelijke strijd. „Vanuit een overwaardering voor de democratische opvattingen in de bevolking geeft men vrijwel alles uit handen wat ons vanuit de Bijbel als leefregel wordt voorgehouden", aldus Leerling.

Naar zijn mening is de vraag welk kabinet er na de verkiezingen moet komen voor de RPF van ondergeschikt belang. Hij benadrukte in dit verband dat het kabinet-Van Agt, tot ontgoocheling van vele duizenden in ons land, geen principiële ommekeer heeft gebracht in het regeringsbeleid.

Voorkeur

Toch sprak de lijsttrekker zijn voorkeur uit voor een coalitie CDA-VVD. ,,Wij menen", zo beargumenteerde Leerling zijn keuze, ,,dat een dergelijke combinatie, hoe moeilijk misschien ook, nog meer aanspreekbaar zal zijn op de normen van het Evangelie dan wanneer er een combinatie wordt gemaakt met partijen als PvdA en D'66. Hoewel zij van dezelfde wortel stammen als de VVD (de mens is zichzelf tot baas) is er bij de liberalen in onze tijd meer tolerantie dan bij de sterk dogmatische PvdA.

Nieuwe wegen

De vergadering werd 's morgens geopend door RPF-voorzitter P. Langeler. „Ons verkiezingsprogramma wil nieuwe wegen aanwijzen om de samenleving uit het slop te halen", zo merkte hij op. De vorming van een nationaal kabinet achtte hij niet haalbaar en niet wenselijk omdat veel partijen niet bereid zijn die nieuwe regering, gericht op gehoordzaamheid aan God, in te slaan.

In de ochtenduren werd verder het woord gevoerd door achtereenvolgens ds. J. H. Velema, christelijk-gereformeerd predikant te Nunspeet, prof. H. van Riessen, hoogleraar reformatorische wijsbegeerte en drs. A. H. D. Wagenaar, nummer twee op de RPF-lijst. Laatstgenoemde sprak over de buitenlandse politiek. Ds. Velema zei onder meer: „Het gaat er ons niet om een machtsblok te vormen, maar het gaat er om dat Gods Woord centraal staat in het politieke leven en gehanteerd wordt als bindend en normatief: Het CDA stelt ons wat dit betreft teleur". Met een variatie op de betekenis van de afkorting RPF noemde hij als kenmerken van deze partij: Rechtuit, Principeel en Fris.

Subsidiebeleid

Na de lunchpauze werd het verkiezingscongres toegesproken door J. P. M. Rietkerk, lijsttrekker bij de vorige Tweede-kamerverkiezingen en nu derde kandidaat. Zijn bijdrage handelde over het subsidiebeleid. Rietkerk wees er op dat mede door de op stapel staande Kaderwet Specifiek Welzijn de overheid steeds meer invloed krijgt op het Welzijnswerk en het onderwijs en dat daardoor de identiteit van christelijke instellingen in gevaar komt. In alle toespraken werd vooral stilgestaan bij de principiële uitgangspunten voor het politieke handelen van de RPF.

Partijvoorzitter Langeler deelde nog mee dat afgelopen vrijdag de lijstverbinding met de SGP officieel tot stand is gekomen. De RPF heeft de SGP een brief gezonden waarin men de hoop uitspreekt dat de samenwerking straks in de Tweede kamer zal worden bestendigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.