+ Meer informatie

Bush wil alsnog Saddam kwijt

1 minuut leestijd

WASHINGTON (RTR/AFP) Washington, dat nog steeds moeite heeft met de uitkomst van de Golfoorlog, bestudeert tactieken die moeten leiden tot de omverwerping van de Iraakse president, Saddam Hoessein. Dit meldde de krant Washington Post gisteren, onder aanhaling van niet nader genoemde Amerikaanse regeringsfunctionarissen.

De plannen houden onder meer in het geven van een militaire opleiding en materieel aan het verzet in Irak, of het helpen bij de bescherming van een voorlopige regering die sommige opstandelingen in het noorden van het land willen oprichten.

President George Bush is volgens de krant geërgerd over de manier waarop de Golfoorlog is geëindigd, waarbij Saddam buiten schot bleef en zijn land nog steeds met ijzeren vuist regeert. Hij wordt nu geconfronteerd met kritiek van de Democratische oppositie en tegenstanders in de aanloop van de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Bush vreest dat de overwinning van de geallieerden zal verbleken als nu te veel de nadruk wordt gelegd op het feit dat Saddam zelf niet uit het veld werd geslagen.

Maar sommige regeringsfunctionarissen zijn er niet van overtuigd dat pogingen van-Washington om Saddam te doen verdwijnen de moeite waard zijn. Deskundigen op het gebied van veiligheid menen dat de VS voor dergelijke operaties een zekere controle zouden moeten hebben over de binnenlandse ontwikkelingen in Irak en wijzen erop dat er nauwelijks samenwerking is tussen de rebellerende fracties in het land.

De verschillende plannen worden bestudeerd door een comité van verscheidene regeringsorganen, dat onder leiding van het Witte Huis staat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.