+ Meer informatie

Makelaar mag dubbele courtage rekenen. **

Lubbers: niet onaanvaardbaar

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister Lubbers ziet geen aanlei ding via wettelijke maatregelen afschaffing te bewerksstelïigen van het systeem van het in rekening brengen van dubbele courtage door makelaars. Hij heeft dit mede namens zijn collega van Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening geantwoord op vragen van dé| Tweede-kamerleden Kolthof en Kombrink (beiden ( PvdA),

Het aan de twee partijen bij een overeenkomst over onroerend goed in rekening brengen van courtage door één makelaar is volgens de voorwaarden van de Nederlandse makelaars bond (NBM) toegestaan, indien beide partijen van de diensten van die makelaar hebben gebruik gemaakt en over betaling van courtage tussen die makelaar en elk der partijen overeenstemming bestaat.

Het in rekening brengen van een vergoeding voor gevraagde en bewezen diensten komt minister Lubbers niet als onaanvaardbaar voor. Anderszijds is het volgens hem niet mogelijk in het systeem van de dubbele courtage in te grijpen op grond van enig bestaand wettelijk voorschrift.

Hij wijst er in zijn antwoord op dat^j met betrekking tot de taak van de ma-*!,. keiaar twee op zeer oude gebruiken';^; steimende opvattingen om de voorrang strijden. De ene opvatting, gehuldigd^ door de NBM, stelt dat het de taak is van een makelaar door zijn bemiddeling partijen tot een overeenkomst te brengen. Volgens deze opvatting kan een makelaar beide partijen adviseren en beider belangen behartigen. De andere opvatting, gehuldigd door de MVA (makelaarsvereniging Amsterdam), houdt m, dat de makelaar slechts voor één partij kan optreden. En dat heeft tot gevolg dat de makelaar zich uitsluir;^ tend laat leiden door de belangen van* zijn opdrachtgever. *• Beide opvattingen, aldus ministei''' Lubbers, zijn verenigbaar met de in hef ^ Wetboek van koophandel opgenomen omschrijving van het begrip makelaar. Het systeem van de dubbele courtage is; dan ook niet onaanvaardbaar, aldus dêT bewindsman. ' „

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.