+ Meer informatie

Sanering wijk Maassluis valt niet in goede aarde

Protest beMAoners tegen plan minister

2 minuten leestijd

MAASSLUIS - De bewoners van de Steendijkpolder in Maassluis, wel eens de grootste gifwijk in Nederland genoemd, zullen niet meewerken aan de bodemsanering in hun wijk volgens het plan van minister Nijpels van Milieubeheer. Volgens de bewoners sluit dit plan op termijn gevaar voor het milieu en de volksgezondheid niet uit. Dit is gisteravond op een bewonersvergadering in Maassluis besloten.

Op de door ongeveer zeshonderd personen bezochte vergadering werd een resolutie aangenomen waarin wordt geëist dat een oorspronkelijk saneringsvoorstel alsnog wordt uitgevoerd. Mochten de autoriteiten de sanering volgens het Nijpels-plan toch doorzetten -al of niet met „politiedwang"- dan moet de overheid het de bewoners financieel mogelijk maken uit de wijk te verhuizen door hun woningen op te kopen.

Volgens het saneringsplan van Nijpels -VROM betaalt het merendeel van de saneringskosten— wordt de grond onder de huizen niet afgegraven. Dat gebeurt alleen met de grond onder de tuinen en het zogenoemde klein openbaar groen. Nijpels laat een commissie nog onderzoeken tot welke diepte de afgraving moet plaatsvinden. Volgens H. Woudstra van de bewonersorganisatie komt de commissie vermoedelijk uit op 1 meter. In het voorstel van de provincie Zuid-Holland aan Nijpels wordt nog uitgegaan van 1.30 meter.

Te weinig

Het plan van Nijpels is volgens Woudstra een kwart van het voorstel van de provincie en „dat was voor ons al te weinig". De bewoners houden vast aan een oorspronkelijk plan waarover in een werkgroep van gemeente, provincie en bewoners in een eerder stadium overeenstemming was bereikt. Dit plan komt neer op het afgraven van de hele wijk (woningen, tuinen en openbaar groen) tot een diepte van 1.75 meter.

Van minister Nijpels wordt binnenkort een definitief standpunt verwacht. De bewonersorganisatie zal in ieder geval tegen dit besluit een AROB-procedure en/of een civiele procedure beginnen, aldus Woudstra.

De Steendijkpolder is in de jaren zestig opgehoogd met zwaar verontreinigd havenslib. Op deze grond zijn in de jaren zeventig en tachtig circa 760 woningen gebouwd. Daarbij werden zo'n 180 woningen gebouwd op een voormalige vuilstortplaats.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.