+ Meer informatie

Brussel kiest voor TGV-plan Nederland

1 minuut leestijd

BRUSSEL (ANP) De Belgische minister van verkeer, Jean-Luc Dehaene, wil de hogesnelheidstrein (TGV) vanaf Antwerpen naar de Nederlandse grens laten lopen langs de bestaande verbinding Antwerpen-Roosendaal. Daarmee komt hij tegemoet aan de Nederlandse TGV-plannen.

Dehaene wil echter het goederenverkeer voorlopig omleiden via een nieuw tracé, de zogenoemde Havenweg die aansluit aan de Zoomweg in Nederland, om de TGV-lijn te ontlasten. Zo'n ontkoppeling bepleitte Dehaene afgelopen najaar al uit veiligheidsoogpunt na een ernstig ongeluk in Ekeren, vlakbij Antwerpen. Het scheelde toen weinig of een tankwagon, die op enkele meters van een woonwijk ontspoorde, was ontploft.

Dehaene heeft in een brief aan minister Maij-Weggen dit compromis voorgelegd, zo zei hij gisteren. Daarin suggereert hij verder de snelheid van de TGV-trein in België geleidelijk op te voeren tot 200 km per uur bij de Nederlandse grens en niet zoals Nederland wil al direct, omdat dit te veel ingrepen, zoals bochtverbeteringen, zou vergen.

Dehaene kreeg van de regeringstop ook toestemming voor de oprichting van een TGV-fonds. Gemeenten kunnen hierop een beroep doen voor financiering van de aanleg van bij voorbeeld bruggen en spoorwegovergangen. Voorlopig worden de kosten geschat op (omgerekend) ruim 600 miljoen gulden, inclusief 286 miljoen gulden voor milieu-investeringen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.