+ Meer informatie

Voor trendvolgers 2,5 pct. loonruimte

Simons zegt verlaging werkdruk in zorgsector toe

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De ruimte voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden in de gepremieerde en gesubsidieerde sectoren (gezondheidszorg, welzijn en vervoer, 500.000 werknemers) blijft voor 1990 2,5 procent. Daarvan moet 0,2 procent worden besteed aan knelpunten.

Dit heeft minister De Vries van sociale zaken en werkgelegenheid gisteren meegedeeld aan de werkgevers en bonden in de gepremieerde en gesubsidieerde sectoren (g- en g-sectoren). De bonden zijn zeer teleurgesteld. „Het is jammer dat we kennelijk alleen door een conflict tot een oplossing kunnen komen", aldus bestuurder J. Bensch van de AbvaKabo. De bonden hebben 3 procent gevraagd voor loonsverhoging en nog eens 3 procent voor een andere salarisstructuur, vermindering van de werkdruk en werkgelegenheid.

Over het systeem van vooraf vastgestelde ruimte (de Wet arbeidsvoorwaarden-ontwikkeling g- en g-sectoren - Waggs) wordt komend jaar overlegd. Werkgevers en bonden willen van de Waggs af om tot volledig vrije onderhandelingen te komen, maar dat zit er niet in, zo heeft De Vries gisteen laten weten. Denkbaar is wel een systeem waarbij de verschillende sectoren een eigen budget krijgen, zoals de spoorwegen en de omroep dat al kennen. 
De Vries toonde begrip voor de moeilijke positie van de werkgevers op de arbeidsmarkt, maar wees hen ook op de min of meer zekere geldstroom die naar de sectoren vloeit. Anders dan minister Dales van binnenlandse zaken, die na 1990 als een echte werkgever met de bonden wil onderhandelen, is de rol van De Vries beperkt tot die van geldverstrekker.

Hoop

Werkgevers en bonden hadden hun hoop gevestigd op de afspraak in het gemeenschappelijk beleidskader van kabinet en sociale partners dat de collectieve sector een „overeenkomstige loonkostenontwikkeling" als de marktsector zou krijgen. De Tweede Kamer moet de ruimte voor 1990 nog wel goedkeuren. Uiterlijk 31 december moet de Waggs-ruimte zijn bepaald. Werkgevers en bonden verwachten niet dat de Kamer de ruimte nog zal bijstellen.
AbvaKabo-bestuurder Bensch toonde zich tevreden over toezeggingen van staatssecretaris Simons van volksgezondheid om de werkdruk in de gezondheidszorg te verlagen. Simons wil daarbij gebruik maken van de door het kabinet voorgenomen arbeidspools en de werkervaringsplaatsen.

Ook werkgeversonderhandelaar F Meijers (Nationale Ziekenhuisraad) rekent op het aanspreken van werkgelegenheidspotjes van sociale zaken voor het verlichten van dé werkdruk. De werkgevers zijn zeer teleurgesteld dat De Vries het verzoek heeft afgewezen om 1 procent extra uit te trekken voor het oplossen van knelpunten op de arbeidsmarkt. 

Scholing

Ook voor scholing is in de g- en gsectoren te weinig geld beschikbaar. Het kabinet heeft voor de gehele collectieve sector 100 miljoen gulden uitgetrokken. Vergeleken met het bedrijfsleven zou er voor de g- en g-sectoren zeker 500 miljoen moeten zijn, aldus Meijers.
De werkgevers maken zich overigens zorgen over het „gemak en het opportunisme" waarmee de politiek oppert om de pensioenpremie verder te verlagen ten behoeve van de loonruimte. Volgens Meijers is een herhaling van de exercitie van afgelopen zomer niet aan de orde. Het bestuur van het pensioenfonds PGGM besloot toen de premie extra te verlagen om het conflict over de cao voor het ziekenhuiswezen op te lossen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.