+ Meer informatie

De aardappel in de hoofdrol

3 minuten leestijd

Aardappels
Als we aardappels zullen eten, koken we ze meestal. Vooruit, een restant aardappelen willen we nog wel' ns bakken. En patat, dat frituur je natuurlijk. Maar verder... Een receptenboekje met de simpele naam "Aardappelen" laat zien hoe veel meer er mogelijk is met de pieper. In een stoofpot, in de koekpan, in de oven, enzovoorts. Per bereidingswijze zijn verschillende recepten gegeven, waarvan verscheidene met een kleurenfoto. Aardappelgoulash, Columbiaanse aardappelreepjes, met spek omwikkelde aardappelen, aardappeltaart, krielt] es met knoflook, aardappelkroketjes met hazelnoot... wie loopt het water nog niet door de mond? Een klein, handig boekje met gemakkelijke en overzichtelijke recepten, datje vlug even ergens op naslaat. Dank zij de harde kaft blijft het boekje goed open liggen. "Aardappelen", red. Ria van Eijndhoven, uitg. Rebo productions (Zuidboek), Lisse; 94 blz. prijs/7,90. i N u we, met name door de vakanties, met zo veel buitenlandse ingrediënten in aanraking komen en daarmee maaltijden samenstellen, zouden we haast vergeten hoe veelzijdig onze 'eigen' aardappel is. Recepten voor vier personen.

Aardappelpizza
750 g aardappelen, 100 g doorregen spek
500 g tomaten, V4 tl. fijngewreven oregano
1 eetl. gehakte peterselie
knoflook zout, peper
250 g Emmenthaler
Aardappelen schillen, wassen, in dunne plakjes snijden en op keukenpapier te drogen leggen. Het spek in blokjes snijden, uithakken, de aardappelplakjes erbij doen en 5 min. bakken, vaak omscheppen. De tomaten wassen, afdrogen, in plakjes snijden en vermengen met de aardappelplakjes. Verdelen over een ingevet bakblik en met oregano, peterselie, zout en peper bestrooien. De kaas in plakjes erop leggen en het blik in de voorverwarmde oven schuiven. Oven op 200-225 graden C. Baktijd 25 minuten.

Groene aardappelsla
1 kg nieuwe, ongeschilde aardappelen
water met zout
1,25 dl azijn, 1,25 dl water
¥2 bouillonblokje, 1-2 theel. suiker
peper, zout, 1 ui
1 bosje dille, 1 bosje peterselie
5 blaadjes salie, 1 takje citroenmelisse
1 kleine komkommer
150 g zure room of crème fraiche
Aardappelen wassen, in water met zout in een halfuurtje gaarkoken, afgieten, laten uitdampen, schil eraf halen en in plakjes snijden. Azijn, water, bouillonblokje, suiker, peperen zout aan de kook brengen. Ui pellen, snipperen, toevoegen, even meekoken en dan de saus over de aardappelplakjes gieten. Voorzichtig omscheppen; de vloeistof moet helemaal door de aardappelen opgenomen worden. De kruiden onder een dun straaltje water afspoelen, droog deppen, blaadjes van de stengeltjes halen en die fijn hakken. Komkommer schillen, in blokjes snijden en met de kruiden door de sla scheppen. Zure room of crème fraïche er apart bij geven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.