+ Meer informatie

Pest beperkt vervoer varkens in België

1 minuut leestijd

BRUSSEL (ANP) - In de Belgisch-Duitse grensstreek is een verbod op het vervoer van zeugen en biggen ingesteld, na de ontdekking van varkenspest bij een everzwijn in de Ardennen.

Alleen slachtvarkens mogen de grensregio nog verlaten. Ook zijn de verkoop en de slacht van everzwijnen verboden. Verder moeten alle vrachtwagens voor vee regelmatig ontsmet worden en is het bezoek aan varkenshouderijen beperkt.

Het geval van varkenspest werd al eind oktober geconstateerd, maar is nu pas bekendgemaakt door het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat benadrukt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Ook vraagt het FAVV jagers bijzonder voorzichtig te zijn en hun materiaal, schoenen en auto's volledig te ontsmetten na het verlaten van Duitstalig België. Eerder dit jaar legde België al tijdelijk beperkende maatregelen op in de grensregio met Luxemburg, nadat daar varkenspest was uitgebroken.

Het Nederlandse ministerie van Landbouw neemt geen extra maatregelen. Volgens een woordvoerder zijn er al voldoende voorzorgsmaatregelen genomen. "Levende varkens uit het gebied mogen niet worden vervoerd naar andere EU-landen.

Het gebied wordt goed in degaten gehouden. Bovendien zijn er al een tijd geen varkens uitde regio naar Nederland gekomen."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.