Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

"Reform" - gebakrecepten

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

"Reform" - gebakrecepten

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

<br />

We weten onderhand allemaal wel dat volkorenbrood beter is dan witbrood. Te weinig denken we erbij na dat" volkorengebak'' ook gezonder is dan het traditionele gebak. Jazeker, ook met havervlokken, volkorenmeel of gierst zijn heerlijke taarten, cakes en koekjes te maken. De kleurenfoto's in "Gezonde bakrecepten" laten prachtige resultaten zien. Suiker is in de receptuur vervangen door honing. Nu bevat honing relatief erg weinig waardevolle stoffen, maar het gaat om het idee. Terwijl echter bij ingrediënten als rozijnen steeds "ongezwaveld" wordt vermeld, staat bij eieren niet de aanduiding'' scharrel''. Voor slagroom blijkt nog steeds geen gezond alternatief voorhanden, al wordt in het boek nergens aangegeven dat het met suiker moet worden geklopt. Bij ieder recept treft u een opgave aan van de hoeveelheden calorieën/ Joules, vezels, vet, eiwit en koolhydraten die het klaargemaakte gebak bevat. Dit gebak levert niet minder energie dan het gewone! Wie met de recepten aan de slag wil, zal meestal eerst een bezoekje aan een reformzaak moeten brengen.

Boekweitgebakjes met kiwi
Tien stuks
boter om in te vetten
Voor het deeg:
5 eierdooiers, 175 g honing
3 eetl. heet water, snufje zout
100 g boekweitmeel
80 g tarwevolkorenmeel
V4 theel. bakpoeder
Voor vulling/garnering:
300 g verse frambozen (of ongezoete uit de diepvries)
2 eetl. honing
2 eetl. witte rum
1 eetl. honing- of vanilielikeur
V21 slagroom, 4 kiwi's
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vouw dit dubbel aan de open kant, zodat het deeg er niet af kan lopen. Bestrijk het papier met vloeibare boter. Klop in een schaal de eierdooiers met de honing, het zout en het water tot een dikke, schuimige massa. Vermeng boekweit- en tarwemeel met het bakpoeder. Klop de eiwitten met het zout tot een stevig schuim en Iaat dit op de dooiermassa glijden. Strooi het meelmengsel erover en schep alles luchtig, maar grondig door elkaar. Strijk het biscuitdeeg als een gelijkmatige laag op de bakplaat en schuif deze direct op de middelste richel van de hete oven. Bak het deeg in ca. 12 minuten lichtbruin. Het mag niet te gaar en te droog worden. Stort het gebak direct op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het meegebakken papier met koud water en trek het van het gebak af. Laat het afkoelen. Was intussen de verse frambozen vlug in koud water en dep ze droog. (Laat de diepvriesframbozen iets ontdooien.) Verwarm de honing met de rum en de likeur tot alles goed is vermengd, maar niet heet is. Schenk dit mengsel over de frambozen en laat ze er 25 minuten in staan. Laat de vruchten uitlekken in een zeef en vang de vloeistof op. Houd een paar mooie frambozen achter voor de garnering. Snijd het biscuitgebak in de lengte door. Klop de slagroom stijf, neem krap een vierde deel ervan af en zet dat in de koelkast. Klop de honingmarinade door de rest van de slagroom. Schil de kiwi's; snijd 2 kiwi's in schijfjes en de andere in stukjes. Meng de stukjes met de frambozen door de slagroom en strijk dit mengsel als een dikke laag op een reep biscuitgebak. Snijd het ander stuk gebak opnieuw in de lengte door en snijd elke reep dan in vijf stukjes. Leg die op de slagroomlaag en snijd langs de snijvlakkken ook de onderste biscuitlaag door. Bestrijk de bovenkant van de taartjes met de overgebleven slagroom en garneer ze met kiwischijfjes en frambozen. Serveer de taartjes liefst meteen. Tip: In plaats van deze vruchten kunt u ook aardbeien en ananas of perziken en bramen, of rijpe zoete peren en bosbessen gebruiken. Dat de slagroom wat verkleurt doet aan de smaak niets af! Uit: "Gezonde bakrecepten" door M. Piepenbroek, uitg. Zomer & Keuning, Ede, 128 blz., prijs ƒ 29,90.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 1989

Terdege | 72 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 april 1989

Terdege | 72 Pagina's