+ Meer informatie

Vijftigste verjaardag van Slag om Engeland

3 minuten leestijd

Voor de vijftigste verjaardag van de'' Battle of Britain'', in ons land de'' Slag om Engeland" genoemd, nodigde de Britse koningin prinses Juliana en prins Bernhard uit, om bij deze herdenking aanwezig te zijn. Onze prins droeg het Engelse uniform, waarvoor hij van de Nederiandse regering toestemming had gekregen. Sinds de Lockheed-affaire mag prins Bernhard zich namelijk niet meer in uniform vertonen tenzij hij toestemming vraagt en krijgt. Het was de tweede maal dat de prins zich na deze gebeurtenis in uniform vertoonde. Bij de begrafenis van Lord Mountbatten, in 1979, kreeg de prins eveneens toestemming dergelijke kledij te dragen.

Bombardementen
De bewuste slag om Engeland, in 1940, had plaats boven Zuidoost-Engeland. Het was het zoveelste gevecht tussen de Duitse Luftwaffe en de Royal Air Force om de heerschappij in de lucht. Aanhoudende bombardementen moesten de Britse bevolking murw maken, de Royal Air Force vernietigen en de belangrijkste strategische installaties onbruikbaar maken. Dan zou Duitsland Groot-Brittannië veroveren. Eerst stond de invasie gepland op 15 augustus, later werd dat verschoven naar 15 september. Dat de slag herdacht wordt op 15 september komt doordat op die datum in 1940 het beslissende gevecht plaatshad.

Beslissend
De luchtstrijd was al voor de 15e begonnen en duurde nog maanden erna voort. Maar na 15 september 1940 erkende Hitler zijn nederlaag. Althans, dat zei hij niet met zoveel woorden, maar de "Führer" kondigde wel aan dat hij de '' Operatie Zeeleeuw'' (naam voor de invasie en verovering van Engeland) zou uitstellen. Voor onbepaalde tijd, heette het. De operatie is echter, zoals bekend, nooit uitgevoerd. Sir Winston Churchill noemde de slag, ,een van de beslissende slagen van de ooriog. (...) Nooit hadden in een strijd tussen mensen zo velen zo veel te danken aan zo weinigen." De strijd kostte 45.000 mensen het leven. Meer dan een zesde van de Britse vliegtuigbemanning was omgekomen. Britten en Duitsers samen verloren gemiddeld meer dan 180 vliegtuigen per week. Wat de Britten betireft waren dat voornamelijk Hurricanes en Spitfires.

Parade
Met een parade voor Buckingham Palace en een show van oude vliegtuigen werd ditmaal de Battle of Britain herdacht. Koningin Elizabeth en haar man. prins Philip, hertog van Edinburgh, namen de parade af. Ook andere leden van het Britse vorstenhuis waren aanwezig, zoals de kroonprins (Charles) en zijn vrouw, en Sarah, de hertogin van York. Het oudste zoontje van Charies en Diana, prins William (8), en Beatrice (2), het oudste dochterfle van Sarah en Andrew, lieten zich ook op het balkon van paleis Buckingham zien. Verder waren, naast onze prins en prinses, onder meer de koning der Belgen, Boudewijn, en zijn vrouw uitgenodigd voor het bijwonen van de herdenking.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.